Imam Bayildi to jedno z moich ulubionych dań przygotowanych z bakłażana. To pieczona oberżyna nadziewana smażoną na oliwie cebulą, czosnkiem i pomidorami. Całość doprawia się świeżym koperkiem pietruszką i aromatycznymi przyprawami takimi jak pul biber czy kmin rzymski. Danie to ma ottomański rodowód i dziś kojarzone jest głównie z Turcją. Jednak tradycja jedzenia go sięga także innych krajów jak na przykład: Albanii, Armenii, Bułgarii, Macedonii, Libanu, Jordanii czy Syrii.

Jego nazwa, a więc Imam Bayildi to tłumaczeniu „Omdlały Imam”. Wiąże się z nią kilka miejscowych legend. Jedna sugeruje, że Imam wręcz mdlał z rozkoszy, gdy jego żona przygotowywała to danie (przyznam, że jestem w stanie w nią uwierzyć, bo to naprawdę przepyszne), inna sugeruje to, że mdlał ze względu na ilość oliwy użytą do jego przygotowania (potwierdzam, mimo, że jest to potrawa bezmięsna to jest dość tłusta). Według jeszcze innej ludowej historii Imam poślubił córkę mężczyzny, który handlował oliwą. W posag dał jej 12 butelek najlepszej oliwy. Przez pierwsze 12 dni żona przyrządzała to danie na kolacje. Gdy 13 dnia Imam wrócił do domu na stole nie zobaczył pieczonego bakłażana z cebulą i pomidorami. Zdziwiony zapytał żony dlaczego nie ma bakłażana na kolację. Ta odpowiedziała, że skończyła się już oliwa, zasmucony odpowiedzią Imam zemdlał.

Imam Bayildi

Składniki (na 4 bakłażany)

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • łyżeczka pul biber lub innych suszonych płatków chilli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Imam bayildi, przygotowanie:

Bakłażany umyj i obierz wzdłuż. Nie rób jednak tego dokładnie, a w sposób przypominający zebrę, a więc pasek obrany ze skórki i pasek ze skórką. Przetnij oberżynę na pół. Miąższ natnij wzdłuż w dwóch miejscach uważając jednak by nie przeciąć ich całkowicie. Każdą naciętą połówkę posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie ułóż je na mocno rozgrzanej suchej patelni i smaż po 5-6 minut z każdej strony. Tak przygotowane bakłażany wyłóż na blasze miąższem do góry i zacznij przygotowywać nadzienie.

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek w plasterki. Przygotuj także pomidory nacinając ich skórki, a następnie parząc, obierając i krojąc w kostkę. Drobno posiekaj także pietruszkę i koperek. W patelni rozgrzej oliwę, nie trzeba jej przesadnie szczędzić, bo jak wspomniałem we wstępie Imam Bayildi to tradycyjnie dość tłuste danie. Śmiało można wlać kilka łyżek. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebule i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj pokrojone w kostkę pomidory, zioła, przyprawy i skórkę cytrynową. Duś całość kilka minut aż większość soku odparuje. Na drugiej patelni rozgrzej jeszcze nieco oliwy. Przesmaż na niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Na ułożone na blasze bakłażany ułóż nadzienie z cebuli i pomidorów. Na wierzchu połóż jeszcze kilka podsmażonych pomidorów koktajlowych. Po wyłożeniu wszystkich pomidorków koktajlowych na blachę wylewamy pozostałą oliwę. Jeśli chcesz możesz dodać jeszcze nieco świeżej oliwy, bo jak już wspomniałem to danie niezwykle oliwne. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Gotowe danie możesz posypać dodatkową porcją pietruszki lub koperku. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się imam bayildi to sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni tureckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »