Insalata di fave czyli sałatka z bobu ze skórką cytrynową i miętą

Insalata di fave to po włosku nic innego jak po prostu sałatka z bobu. Jest na nią wiele przepisów, ale tym razem zdecydowałem się na coś świeżego i orzeźwiającego w stylu Włochów z południa. Zerwałem więc z ogródka garść młodych listków mięty, wycisnąłem sok z cytryny i wymieszałem go z małą ilością przypraw i oliwą. Gdy skończyłem obierać bób z łupin, co jest dość karkołomnym zadaniem, wymieszałem całość posypując wcześniej garścią tartego sera. Jeśli podobnie jak ja bardzo lubicie bób, ale macie ochotę na coś lekkiego to ta sałatka zdecydowanie jest dla Was. Zapraszam, więc po składniki i opis przygotowania w głąb wpisu.

Insalata di fave

Składniki: (około 3 porcje)

  • 700g bobu
  • 80ml oliwy
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • garść tartego sera, najlepiej pecorino
  • garść świeżych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie kilka ml octu balsamicznego
  • opcjonalnie szczypta oregano lub igiełek rozmarynu

Przygotowanie insalata di fave:

Bób gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie tak by pozostał al dente i się nie rozpadał. Następnie odcedź go i ostudź by łatwiej było go obrać. Gdy ostygnie pobaw go łupin i zajmij się przygotowaniem dodatków. Cytrynę sparz i zetrzyj żółtą część skórki i dodaj ją do bobu. Następnie wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go w miseczce z solą, pieprzem oraz oliwą. Jeśli chcesz możesz dodać także odrobinę octu balsamicznego lub szczyptę oregano lub rozmarynu. Gotowy sos wlej do bobu i dokładnie wymieszaj całość. Na koniec posyp całość kilkoma świeżymi listkami mięty i garścią tartego sera pecorino. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się insalata di fave czyli sałatka z bobu ze skórką cytrynową i miętą to sprawdź inne moje wpisy z przepisami na sałatki.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »