Jagielnik z masą kokosową i solonym karmelem

Kto nie lubi rzeczy w kuchni, które nie mogą się nie udać? W końcu nie przypalisz spodu, nie zrobisz zakalca. Ciasta bez pieczenia to idealny przykład na takie dania. A jeszcze tak dobre ciasta jak ten jagielnik z masą kokosową i solonym karmelem, który jest moją ulubioną słodką przekąską. Brzmi świetnie! Zapraszam zatem po przepis na jedno z moich ulubionych, a zarazem prostych ciast.

Składniki:

Spód jaglany:

  • Szklanka płatków jaglanych
  • Szklanka wiórek kokosowych
  • Trzy łyżki oleju kokosowego
  • Dwie łyżki kakao

Masa kokosowa:

  • 200g Wiórek kokosowych
  • 5-6 łyżek Kaszy mannej
  • 500ml Mleka
  • 200g Masła
  • 200g cukru

Solony karmel:

  • 200g cukru
  • 90g masła
  • 120ml śmietany kremówki
  • Łyżeczka soli

Płatki jaglane zmiel niemal na mąkę. Dodaj do nich wiórki kokosowe, kakao i olej kokosowy. Wymieszaj. Wyłóż stworzoną masę na blachę nakrytą papierem do pieczenia lub śniadaniowym. Wyrównaj łyżką lub szpachelką i wstaw do lodówki w celu zastygnięcia. Po około godzinie spód powinien zastygnąć.

Zagotuj mleko. Dodaj kasze manną i masło. Gdy będziesz dodawać kaszę ciągle mieszaj by nie stworzyły się grudki. W momencie gdy dodasz całą kaszę jeszcze raz zamieszaj po spodzie i dodaj cukier i wiórki kokosowe. Gotuj przez około dwie minuty. Ciepłą masę wylej na schłodzony spód i pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój masło w kostki i odstaw na bok. Cukier wsyp do rondla lub garnka o grubym dnie. Najlepiej by nie było to czarne naczynie by lepiej obserwować zachodzące w nim zmiany. Podgrzewaj cukier drewnianą łyżką cały czas mieszając. Uważaj jednak by cukier nie przywierał do boków naczynia. Po kilkudziesięciu sekundach cukier zacznie się zbrylać, lecz po czasie zupełnie się roztopi. Wtedy dodaj kostki masła. Mieszaj energicznie by połączyć rozpuszczone masło z karmelem. Dodaj śmietanę kremówkę. Rób to ostrożnie i powoli, ponieważ sos zacznie się pienić. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotuj przez około minutę. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie wylej na wierzch masy kokosowej. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Solony karmel jeszcze bardziej zgęstnieje. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »