Jajecznica po góralsku to pyszny sposób na szybkie i sycące śniadanie, które zapewni energię na dużą część dnia. By ją przygotować poza jajkami przyda się cebula, kawałek wędzonki i oscypek, które nadadzą jajecznicy góralskiego charakteru.

Jajecznica po góralsku

Składniki: (dla jednej osoby)

  • jajka (u mnie 2)
  • 50g oscypka
  • 50g wędzonki (np. boczku)
  • cebula
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jajecznica po góralsku, przygotowanie:

Wędzonkę i oscypka pokrój w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej masło. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę. Smaż ją do zeszklenia. Jeśli stanie się szklista dodaj pokrojoną wędzonkę. W międzyczasie do miski wbij jajka. Dodaj do nich przyprawy. Roztrzep je do momentu aż zaczną się pienić. Wówczas dodaj pokrojonego oscypka. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu do uzyskania kremowej konsystencji cały czas mieszając. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania z jajek

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »