Jajecznica po góralsku to pyszny sposób na szybkie i sycące śniadanie, które zapewni energię na dużą część dnia. By ją przygotować poza jajkami przyda się cebula, kawałek wędzonki i oscypek, które nadadzą jajecznicy góralskiego charakteru.

Składniki: (dla jednej osoby)
- jajka (u mnie 2)
- 50g oscypka
- 50g wędzonki (np. boczku)
- cebula
- szczypiorek
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jajecznica po góralsku, przygotowanie:
Wędzonkę i oscypka pokrój w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej masło. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę. Smaż ją do zeszklenia. Jeśli stanie się szklista dodaj pokrojoną wędzonkę. W międzyczasie do miski wbij jajka. Dodaj do nich przyprawy. Roztrzep je do momentu aż zaczną się pienić. Wówczas dodaj pokrojonego oscypka. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu do uzyskania kremowej konsystencji cały czas mieszając. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania z jajek