Świat dzieli się na ludzi o lewicowych i prawicowych poglądach, na humanistów i ścisłowców, ale także na ludzi którzy lubią pomidorową z makaronem i pomidorową z ryżem. Ja w tej kwestii jestem ponad podziałami, bo lubię zarówno jedną jak i drugą wersję. Dziś przedstawię Wam mój ulubiony przepis na pomidorową z ryżem.

Składniki: (na 4 porcje)
- litr bulionu
- 400g przecieru pomidorowego
- marchewka
- korzeń pietruszki
- kilka cm selera korzeniowego
- 100g ryżu
- łyżeczka soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta oregano
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- gęsta kwaśna śmietana do podania
- drobna świeża pietruszka do podania
Obierz marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Umyj je i pokrój na mniejsze części. Dodaj do wcześniej przygotowanego bulionu i wrzuć kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez około 10 minut aż warzywa nieco zmiękną. Wlej przecier pomidorowy i wsyp ryż. Gotuj przez około 10-12 minut aż ryż zmięknie. Na koniec dopraw do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Wymieszaj całość i podawaj z gęstą kwaśną śmietaną i drobną pietruszką lub koperkiem. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!