Jeyuk bokkeum to koreański przepis dla miłośników pikantnych mięsnych potraw. To wieprzowina marynowana w sosie na bazie pasty gochujang z dodatkiem czosnku, imbiru i innych aromatycznych dodatków. Do jego przygotowania najlepiej wybrać mięso mające w sobie nieco tłuszczu (np. łopatki). W Korei bardzo często przyrządza się je w sezonie grillowym, ale w warunkach domowych także wychodzi przepyszne.
Składniki na jeyuk bokkeum:
- 500g wieprzowiny (najlepiej łopatki)
- cebula
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
Marynata:
- 5-6 łyżek pasty gochujang
- 2 łyżki płatków papryki gochugaru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 4 ząbki czosnku
- kilka cm korzenia imbiru
- łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- miska ryżu na osobę
- opcjonalnie garść liści sałaty
- szczypiorek
- szczypta prażonego sezamu do posypania
Przygotowanie jeyuk bokkeum:
Przygotowanie mięsa i marynaty:
Wieprzowinę pokrój w jak najcieńsze, milimetrowe plastry i odstaw ją na bok. W misce umieść wszystkie płynne składniki marynaty. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Obierz także kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce. Czosnek i imbir, a także przyprawy dodaj do marynaty i dokładnie wymieszaj całość. Gdy marynata będzie gotowa umieść w niej mięso. Dokładnie je obtocz i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Smażenie:
Po tym czasie obierz cebule, szalotki i czosnek. Następnie drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane warzywa i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj wieprzowinę wraz z całą marynatą. Następnie kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez około 15 minut.po tym czasie powinno być skarmelizowane i usmażone. Gdy będzie gotowe podawaj je w towarzystwie miski ryżu posypując je świeżo posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Dobrym dodatkiem będzie też miska kimchi lub liście sałaty. Smacznego!