Jeyuk bokkeum, pikantna wieprzowina po koreańsku

Jeyuk bokkeum to koreański przepis dla miłośników pikantnych mięsnych potraw. To wieprzowina marynowana w sosie na bazie pasty gochujang z dodatkiem czosnku, imbiru i innych aromatycznych dodatków. Do jego przygotowania najlepiej wybrać mięso mające w sobie nieco tłuszczu (np. łopatki). W Korei bardzo często przyrządza się je w sezonie grillowym, ale w warunkach domowych także wychodzi przepyszne.

Składniki na jeyuk bokkeum:

  • 500g wieprzowiny (najlepiej łopatki)
  • cebula
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju

Marynata:

  • 5-6 łyżek pasty gochujang
  • 2 łyżki płatków papryki gochugaru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka cm korzenia imbiru
  • łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • miska ryżu na osobę
  • opcjonalnie garść liści sałaty
  • szczypiorek
  • szczypta prażonego sezamu do posypania

Przygotowanie jeyuk bokkeum:

Przygotowanie mięsa i marynaty:

Wieprzowinę pokrój w jak najcieńsze, milimetrowe plastry i odstaw ją na bok. W misce umieść wszystkie płynne składniki marynaty. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Obierz także kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce. Czosnek i imbir, a także przyprawy dodaj do marynaty i dokładnie wymieszaj całość. Gdy marynata będzie gotowa umieść w niej mięso. Dokładnie je obtocz i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Smażenie:

Po tym czasie obierz cebule, szalotki i czosnek. Następnie drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane warzywa i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj wieprzowinę wraz z całą marynatą. Następnie kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez około 15 minut.po tym czasie powinno być skarmelizowane i usmażone. Gdy będzie gotowe podawaj je w towarzystwie miski ryżu posypując je świeżo posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Dobrym dodatkiem będzie też miska kimchi lub liście sałaty. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się przepis na jeyuk bokkeum sprawdź inne wpisy z przepisami kuchni koreańskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »