Jako wielki miłośnik placków z cukinii przyrządzam je w wielu różnych wersjach także w tej tureckiej czyli kabak mucver. Ten rodzaj meze czyli tureckiej przekąski robi się ze startej cukinii, zielonej cebulki, aromatycznych ziół takich jak mięta, koperek, pietruszka. Niekiedy dodaje się także tureckiego białego sera, lecz nie jest to obowiązkowy dodatek. Innym dodatkiem jest szczypta pul biber czyli suszonej w płatkach ostrej papryki. Gotowe placki podaje się z gęstym jogurtem lub jogurtowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 cebule dymki
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • szczypta pul biber
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 jajka
  • 3-4 czubate łyżki mąki
  • opcjonalnie 100g tureckiego białego sera (np. beyaz peynir)

Dodatkowo:

  • 300g gęstego jogurtu
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Kabak mucver, przygotowanie:

Cukinie zetrzyj i lekko posól. Odstaw ją na około kwadrans. W międzyczasie posiekaj wszystkie zioła oraz zielone cebulki. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij. Gdy dokładnie to zrobisz dodaj posiekane zioła oraz przyprawy. Rozbij jajka i roztrzep je widelcem. Masę jajeczną przelej do cukinii. Dodaj także mąkę i jeśli chcesz to także pokruszony turecki biały ser. Wymieszaj całość dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj nieco więcej mąki. Na patelnię nalej nieco oleju i dobrze go rozgrzej. Gdy nabierze temperatury za pomocą łyżki zacznij nakładać ciasto na patelnię formując okrągłe placki. Smaż je na średnim ogniu przez 5-6 minut aż zarumienią się z obu stron. Gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie tego jogurtu. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się kabak mucver sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni tureckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »