Kaeng hang le, wieprzowe curry z orzeszkami ziemnymi

Kaeng hang le to rodzaj curry występującego w północnej Tajlandii inspirowane nieco kuchnią birmańską i tamtejszą wersją wieprzowego curry. Przygotowuje się je na bazie pasty curry ucieranej z suszonych papryczek chilli, trawy cytrynowej, galangalu, kurkumy, pasty krewetkowej, czosnku i szalotek. Poza składnikami do pasty wykorzystuje się również wieprzowinę (zazwyczaj w postaci boczku chociaż można wybrać także inne jej części), orzeszki ziemne i pastę z tamaryndowca. Całość często doprawia się ciemnym sosem sojowym, niekiedy do dania dodaje się również plastry ananasa.

Składniki: (na około 4 porcje)

Pasta curry:

  • 8 suszonych papryczek chilli (wcześniej namoczonych przez kilka godzin. Jeśli nie masz suszonych papryczek możesz zastąpić świeżymi, wówczas ich nie mocz)
  • 4 szalotki
  • 12 ząbków czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • kilka cm startego korzenia galangalu (lub imbiru)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka pasty krewetkowej
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

Kaeng hang le:

  • 500g wieprzowiny (zazwyczaj korzysta się z boczku, ale można użyć też innej części np. karkówki)
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 200g orzeszków ziemnych
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka pasty z tamaryndowca (można kupić ją w sklepach z azjatycką żywnością)
  • łyżka brązowego cukru
  • opcjonalnie łyżka ciemnego sosu sojowego
  • opcjonalnie kilka plastrów ananasa

Dodatkowo:

  • miska ugotowanego ryżu na osobę
  • opcjonalnie paski imbiru na wierzch
  • opcjonalnie nieco szczypiorku, tajskiej bazylii na wierzch

Kaeng hang le, przygotowanie:

Przygotowanie pasty curry:

Obierz szalotki i czosnek. Nieco je przesiekaj. Na mniejsze części pokrój także namoczone, a wcześniej suszone papryczki chilli. Posiekaj też łodygę trawy cytrynowej. Ostatnim składnikiem do przygotowania został korzeń galangalu lub imbiru. Obierz go i pokrój na mniejsze części. Wszystkie przygotowane składniki, a także przyprawy umieść w moździerzu i utłucz je na pastę curry. Jeśli chcesz możesz też przygotować pastę za pomocą blendera, wówczas umieść składniki w misce i zmiksuj je na gładko.

Przygotowanie kaeng hang le:

Wieprzowinę pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz szalotkę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane szalotki i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj przygotowaną wcześniej pastę curry i przesmaż całość razem przez około pół minuty. Po tym czasie dodaj mięso i smaż razem mieszając przez kilka minut. Następnie dodaj bulion, pastę z tamaryndowca i cukier. Duś całość przez około 30-40 minut aż curry się zredukuje, nieco zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj orzeszki ziemne. Podawaj z miską ryżu. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się kaeng hang le sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni tajskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »