Kaeng hang le to rodzaj curry występującego w północnej Tajlandii inspirowane nieco kuchnią birmańską i tamtejszą wersją wieprzowego curry. Przygotowuje się je na bazie pasty curry ucieranej z suszonych papryczek chilli, trawy cytrynowej, galangalu, kurkumy, pasty krewetkowej, czosnku i szalotek. Poza składnikami do pasty wykorzystuje się również wieprzowinę (zazwyczaj w postaci boczku chociaż można wybrać także inne jej części), orzeszki ziemne i pastę z tamaryndowca. Całość często doprawia się ciemnym sosem sojowym, niekiedy do dania dodaje się również plastry ananasa.
Składniki: (na około 4 porcje)
Pasta curry:
- 8 suszonych papryczek chilli (wcześniej namoczonych przez kilka godzin. Jeśli nie masz suszonych papryczek możesz zastąpić świeżymi, wówczas ich nie mocz)
- 4 szalotki
- 12 ząbków czosnku
- łodyga trawy cytrynowej
- kilka cm startego korzenia galangalu (lub imbiru)
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka pasty krewetkowej
- łyżeczka mielonej kurkumy
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
Kaeng hang le:
- 500g wieprzowiny (zazwyczaj korzysta się z boczku, ale można użyć też innej części np. karkówki)
- 500ml bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki oleju
- 200g orzeszków ziemnych
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka pasty z tamaryndowca (można kupić ją w sklepach z azjatycką żywnością)
- łyżka brązowego cukru
- opcjonalnie łyżka ciemnego sosu sojowego
- opcjonalnie kilka plastrów ananasa
Dodatkowo:
- miska ugotowanego ryżu na osobę
- opcjonalnie paski imbiru na wierzch
- opcjonalnie nieco szczypiorku, tajskiej bazylii na wierzch
Kaeng hang le, przygotowanie:
Przygotowanie pasty curry:
Obierz szalotki i czosnek. Nieco je przesiekaj. Na mniejsze części pokrój także namoczone, a wcześniej suszone papryczki chilli. Posiekaj też łodygę trawy cytrynowej. Ostatnim składnikiem do przygotowania został korzeń galangalu lub imbiru. Obierz go i pokrój na mniejsze części. Wszystkie przygotowane składniki, a także przyprawy umieść w moździerzu i utłucz je na pastę curry. Jeśli chcesz możesz też przygotować pastę za pomocą blendera, wówczas umieść składniki w misce i zmiksuj je na gładko.
Przygotowanie kaeng hang le:
Wieprzowinę pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz szalotkę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekane szalotki i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj przygotowaną wcześniej pastę curry i przesmaż całość razem przez około pół minuty. Po tym czasie dodaj mięso i smaż razem mieszając przez kilka minut. Następnie dodaj bulion, pastę z tamaryndowca i cukier. Duś całość przez około 30-40 minut aż curry się zredukuje, nieco zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj orzeszki ziemne. Podawaj z miską ryżu. Smacznego!