Kafeji to tradycyjna tunezyjska potrawa z warzy smażonych z harissą czyli pastą z ostrych papryczek i jajkami. Przygotowuje się je zarówno w tamtejszych domach, ale łatwo kupić je również na ulicach, bo to jeden z elementów tamtejszego street foodu, gdzie można kupić je zarówno na talerzykach, ale także w bagietkach. Obecność bagietek w Tunezji nie powinien nikogo dziwić, bowiem Tunezja przez wiele lat pozostawała pod francuskim wpływem. Do przygotowania kafteji zazwyczaj używa się z papryki, pomidorów, bakłażana, cukinii, ziemniaków i dynii i właśnie z tych warzyw zaprezentuje to danie na które przepis znajduje się w dalszej części wpisu.

Składniki: (na około 4 porcje)
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 2-3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- mały bakłażan
- mała cukinia
- mała dynia (około 400-500g)
- 2 łyżki harissy
- 4 jajka + jajko sadzone dla każdej porcji na wierzch
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kafteji, przygotowanie:
Przygotowanie kafteji należy rozpocząć od pokrojenia warzyw. W tym celu obierz czosnek i drobno go posiekaj. Małą dynię obierz (jeśli ma zbyt grubą i twardą skórę by ją łatwo obrać najpierw ją podpiecz przez 20-30 minut) i pokrój ją w kostkę. W ten sam kształt pokrój też umytego bakłażana i cukinie. Natnij skórki pomidorów, sparz je wrzątkiem i obierz je, a następnie pokrój na mniejsze części. Umyj papryki, przekrój je na pół i wydrąż ich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Na koniec obierz i pokrój w małą kostkę umyte ziemniaki.
Gdy wszystkie warzywa są przygotowane możesz zabrać się do dalszego przygotowania kafteji. W głębokiej patelni na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć ziemniaki, dynie. Podsmażaj je mieszając przez kilka minut (5-6) tak by nieco zmiękły Po kilku minutach dodaj paprykę, bakłażana i cukinie i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Gdy wszystkie warzywa będą już niemal miękkie dodaj czosnek i pomidory. Wymieszaj całość dokładnie i podgrzewaj do czasu aż sok z pomidorów niemal całkiem odparuje. Wówczas będzie czas na dodanie harissy i przypraw. Dodaj je i dokładnie wymieszaj całość. Jajka do kafteji można dodać na kilka sposobów. Niekiedy wbija się je na wierzch i ścinają się na wierzchu jak przy Szakszuce, jednak popularniejszym i moim ulubionym sposobem jest usmażenie jajek sadzonych na odrobnie oliwy, na innej patelni, a następnie pokrojenie ich na małe kawałki by wrzucić je do warzyw i wymieszać razem z nimi. Wówczas warto usmażyć po dodatkowym jajku na każdą porcję i położyć je w całości na gotowym daniu. Smacznego!