
Składniki: (około szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej)
- 3 pomarańcze
- szklanka cukru
- opcjonalnie kilka łyżek wody
Pomarańcze dokładnie wyszorować za pomocą gąbki i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie umyte i sparzone obieramy i zdejmujemy białą wewnętrzną część. Potrzebujemy tylko cienkiej pomarańczowej warstwy. Kroimy ją na małą kostkę.i wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika do minimum i smażymy przez około 40-45 minut mieszając co kilka minut. Należy uważać by skórka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody. Gotowa zrobi się niemal półprzeźroczysta. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
[…] 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (Kliknij w nazwę po przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową) […]