Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki: (około szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej)

  • 3 pomarańcze
  • szklanka cukru
  • opcjonalnie kilka łyżek wody

Pomarańcze dokładnie wyszorować za pomocą gąbki i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie umyte i sparzone obieramy i zdejmujemy białą wewnętrzną część. Potrzebujemy tylko cienkiej pomarańczowej warstwy. Kroimy ją na małą kostkę.i wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika do minimum i smażymy przez około 40-45 minut mieszając co kilka minut. Należy uważać by skórka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody. Gotowa zrobi się niemal półprzeźroczysta. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Translate »