Karadordeva snicla to słynna serbska potrawa nazwana tak cześć księcia Karadordje Petrovica, który wsławił się jako przywódca powstania antytureckiego. To nadziewany, panierowany kotlet z cielęciny lub wieprzowiny formie roladki. W jej środku znajduje się ser kajmak i dojrzewająca szynka. Podaje się go w towarzystwie frytek, sosu tatarskiego, plasterka cytryny i pomidora. Na stole często znajduje się także naczynie pełne pysznej serbskiej sałatki. Całość daje naprawdę smaczne połączenie, lecz z pewnością nie odpowiednie dla osób na diecie.


Składniki: (na 4 porcje)
Na karadordeva snicla:
- 800g szynki wieprzowej lub cielęciny
- kilka plastrów szynki dojrzewającej
- 250g sera kajmak (u nas trudno go dostać, można zastąpić innym bardzo tłustym śmietankowym serem)
- jajko
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panietowania
Na frytki:
- 1kg ziemniaków
- olej do smażenia
- sól
Na sos tatarski:
- 100g majonezu
- 2 ogórki konserwowe
- czerwona cebula
- 100g kaparów odsączonych z zalewy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść natki pietruszki
- szczypta koperku
Dodatkowo:
- pomidor
- cytryna
Przygotowanie karadordeva snicla i dodatków:
Przygotowanie karadordeva snicla:
Mięso pokrój na plastry. Następnie rozbij je na prostokątny kształt tak by plastry były cienkie. Na każdym kawałku mięsa ułóż plaster szynki dojrzewającej i po 2-3 łyżki kajmaku. Następnie zwiń nieco boki do środka, a po chwili całość w roladkę. Powtórz to z pozostałymi kawałkami mięsa. Gdy każdy z nich zwiniesz do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je. Przygotuj jeszcze trzy talerze. Na jeden z nich wysyp nieco mąki, na drugi bułkę tartą. Trzeci zaś pozostaw pusty by kłaść na nim gotowe karadordeva snicla. Panierowane roladek rozpocznij od obtoczenia ich w mące. Następnie umieść je w jajku, a na końcu w bułce tartej. Powtórz to z każdą roladką. Gdy będą gotowe usmaż je w głębokim tłuszczu.
Przygotowanie frytek:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą.
Przygotowanie sosu tatarskiego:
Ogórki i kapary pokrój dość drobno. Podobnie zrób z zieleniną. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem.
Gdy wszystko będzie gotowe. Na talerz wyłóż usmażonego sznycla, frytki, a także po plastrze pomidora i cytryny. Całość podaj z sosem tatarskim. Na stół możesz przygotować także serbską sałatkę.
Jeśli spodobał Ci się przepis na karadordeva snicla sprawdź inne moje wpisy na inne dania z tego regionu. Na przykład kuchni serbskiej lub chorwackiej!