Karadordeva snicla, serbski nadziewany sznycel

Karadordeva snicla to słynna serbska potrawa nazwana tak cześć księcia Karadordje Petrovica, który wsławił się jako przywódca powstania antytureckiego. To nadziewany, panierowany kotlet z cielęciny lub wieprzowiny formie roladki. W jej środku znajduje się ser kajmak i dojrzewająca szynka. Podaje się go w towarzystwie frytek, sosu tatarskiego, plasterka cytryny i pomidora. Na stole często znajduje się także naczynie pełne pysznej serbskiej sałatki. Całość daje naprawdę smaczne połączenie, lecz z pewnością nie odpowiednie dla osób na diecie.

Składniki: (na 4 porcje)

Na karadordeva snicla:

  • 800g szynki wieprzowej lub cielęciny
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • 250g sera kajmak (u nas trudno go dostać, można zastąpić innym bardzo tłustym śmietankowym serem)
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panietowania

Na frytki:

  • 1kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól

Na sos tatarski:

  • 100g majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • czerwona cebula
  • 100g kaparów odsączonych z zalewy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść natki pietruszki
  • szczypta koperku

Dodatkowo:

  • pomidor
  • cytryna

Przygotowanie karadordeva snicla i dodatków:

Przygotowanie karadordeva snicla:

Mięso pokrój na plastry. Następnie rozbij je na prostokątny kształt tak by plastry były cienkie. Na każdym kawałku mięsa ułóż plaster szynki dojrzewającej i po 2-3 łyżki kajmaku. Następnie  zwiń nieco boki do środka, a po chwili całość w roladkę. Powtórz to z pozostałymi kawałkami mięsa. Gdy każdy z nich zwiniesz do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je. Przygotuj jeszcze trzy talerze. Na jeden z nich wysyp nieco mąki, na drugi bułkę tartą. Trzeci zaś pozostaw pusty by kłaść na nim gotowe karadordeva snicla. Panierowane roladek rozpocznij od obtoczenia ich w mące. Następnie umieść je w jajku, a na końcu w bułce tartej. Powtórz to z każdą roladką. Gdy będą gotowe usmaż je w głębokim tłuszczu.

Przygotowanie frytek:

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą.

Przygotowanie sosu tatarskiego:

Ogórki i kapary pokrój dość drobno. Podobnie  zrób z zieleniną. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem.

Gdy wszystko będzie gotowe. Na talerz wyłóż usmażonego sznycla, frytki, a także po plastrze pomidora i cytryny. Całość podaj z sosem tatarskim. Na stół możesz przygotować także serbską sałatkę.

Jeśli spodobał Ci się przepis na karadordeva snicla sprawdź inne moje wpisy na inne dania z tego regionu. Na przykład kuchni serbskiej lub chorwackiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »