Karides guvec to popularne tureckie danie z owocami morza, a konkretniej z krewetkami, które zapieka się w pomidorach. Zazwyczaj dodaje się do niego także czerwoną paprykę, czosnek i cebulę, czasem także pieczarki, a niektóre wersje zawierają na wierzchu także nieco sera kasar. Na początku jednak wszystkie składniki podsmaża się na patelni, a dopiero później przekłada do glinianych naczyń w których finalnie zapieka się danie, które świetnie smakuje w towarzystwie przeróżnych rodzajów pieczywa, które moczy się w powstałym pomidorowym sosie.

Składniki: (na około 3 porcje)
- 700g krewetek
- cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1kg pomidorów
- czerwona papryka
- łyżeczka pul biber lub innych suszonych płatków chilli
- szczypta kminu rzymskiego
- sól do smaku
- szczypta pieprzu
- 80g masła
Opcjonalne dodatki:
- 300g pieczarek
- 100g sera kasar
Przygotowanie karides guvec:
Oczyszczanie krewetek:
Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.
Przygotowanie dania:
Gdy krewetki są przygotowane można przystąpić do dalszego przygotowania karides guvec w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natnij skórki pomidorów i sparz je. Następnie zdejmij ich skórę i pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Umyj także paprykę i także pokrój ją w kostkę i również odstaw na bok. Następnie przygotuj cebulę i czosnek. Obierz je i posiekaj drobno w międzyczasie roztapiając masło w patelni. Gdy się roztopi i nabierze temperaturę wrzuć krewetki i przesmaż je z każdej strony przez minutę, a następnie zdejmij je z patelni na talerz. Na patelnię dodaj teraz cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Jeśli chcesz dodać pieczarki pokrój je w plastry dodaj je teraz i smaż je przez 2-3 minuty Następnie wrzuć paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne dwie minuty. Później dodaj pomidory oraz przyprawy i podgrzewaj całość do momentu zawrzenia, a wówczas gotuj całość przez 3-4 minuty. Następnie wrzuć krewetki i przełóż całość do naczynia w którym zapieczesz całość. Wówczas wstaw karides guvec do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 30-35 minut. Jeśli chcesz posyp je przed włożeniem do piekarnika serem kasar.
Gotowe danie podawaj z pieczywem. Na przykład z chlebkami bazlama, w lecie pysznie smakuje też popijane ayranem.