Karides guvec, krewetki zapiekane z pomidorami

Karides guvec to popularne tureckie danie z owocami morza, a konkretniej z krewetkami, które zapieka się w pomidorach. Zazwyczaj dodaje się do niego także czerwoną paprykę, czosnek i cebulę, czasem także pieczarki, a niektóre wersje zawierają na wierzchu także nieco sera kasar. Na początku jednak wszystkie składniki podsmaża się na patelni, a dopiero później przekłada do glinianych naczyń w których finalnie zapieka się danie, które świetnie smakuje w towarzystwie przeróżnych rodzajów pieczywa, które moczy się w powstałym pomidorowym sosie.

Karides guvec

Składniki: (na około 3 porcje)

  • 700g krewetek
  • cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1kg pomidorów
  • czerwona papryka
  • łyżeczka pul biber lub innych suszonych płatków chilli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu
  • 80g masła

Opcjonalne dodatki:

  • 300g pieczarek
  • 100g sera kasar

Przygotowanie karides guvec:

Oczyszczanie krewetek:

Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.

Przygotowanie dania:

Gdy krewetki są przygotowane można przystąpić do dalszego przygotowania karides guvec w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natnij skórki pomidorów i sparz je. Następnie zdejmij ich skórę i pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Umyj także paprykę i także pokrój ją w kostkę i również odstaw na bok. Następnie przygotuj cebulę i czosnek. Obierz je i posiekaj drobno w międzyczasie roztapiając masło w patelni. Gdy się roztopi i nabierze temperaturę wrzuć krewetki i przesmaż je z każdej strony przez minutę, a następnie zdejmij je z patelni na talerz. Na patelnię dodaj teraz cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Jeśli chcesz dodać pieczarki pokrój je w plastry dodaj je teraz i smaż je przez 2-3 minuty Następnie wrzuć paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne dwie minuty. Później dodaj pomidory oraz przyprawy i podgrzewaj całość do momentu zawrzenia, a wówczas gotuj całość przez 3-4 minuty. Następnie wrzuć krewetki i przełóż całość do naczynia w którym zapieczesz całość. Wówczas wstaw karides guvec do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 30-35 minut. Jeśli chcesz posyp je przed włożeniem do piekarnika serem kasar.

Gotowe danie podawaj z pieczywem. Na przykład z chlebkami bazlama, w lecie pysznie smakuje też popijane ayranem.

Jeśli spodobało Ci się karides guvec sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni tureckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »