Dziś jedna z najlepszych i zarazem jakże tanich zup jakie można sobie wyobrazić. W końcu jej składnikami w głównej mierze są ziemniaki i cebula. Trudno o tańsze składniki co tłumaczy chłopskie pochodzenie tej zupy, a że w połączeniu smakują wybornie. Ot, przyjemny efekt uboczny.

Składniki: (na 4 porcje)
- 500g ziemniaków
- cebula
- łyżka oleju
- litr bulionu warzywnego
- łyżka suszonych płatków selera
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka majeranku
- szczypta lubczyku
- 3/4 szklanki mąki
- jajko
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Podsmaż je do zrumienienia w międzyczasie obierając ziemniaki. Umyj je i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i wlej bulion. Dodaj suszone płatki selera, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie przygotuj zacierki czyli małe kluseczki. Mąkę wsyp do miski i dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Mniej więcej 10 minut przed końcem gotowania odrywaj małe kuleczki i wrzucaj je do zupy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!