Jednym z moich ulubionych germańskich dań zdecydowanie jest käsespätzle czyli przecierane kluseczki z dodatkiem sera, które popularne są na południu Niemiec, w Austrii czy Szwajcarii i szerzej rozumianym Tyrolu. Myślę, że nie jestem jednak przy tym odosobniony, bo w końcu czy jest coś przyjemniejszego w kuchni niż wszelkiej maści kluseczki i makaron? Według mnie trudno o coś lepszego, a zwłaszcza, gdy towarzyszy im ser i zarumieniona cebula.

Składniki: (na cztery porcje)

Na szpecle:

  • 500g mąki
  • 5 jajek
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ser i dodatki:

  • 400g sera (np. bergkase, emmentalera, rasskase, gruyere, może to być także mieszanka serów pochodzących z tych regionów)
  • cebula
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Przygotowanie käsespätzle rozpocznij starcia sera, bo później nie będzie na to czasu. Po starciu przykryj go czystą ściereczką lub naczyniem by nie wysechł. Następnie przygotuj ciasto na szpecle. Do miski przesiej mąkę, dodaj przyprawy, wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki aż uzyskasz jednolite gładkie ciasto. Ostrzegam jednak, że będzie lepkie i nie należy posypywać go mąką. W końcu kluseczki będą przecierane na specjalnym sicie lub jeśli go nie masz możesz odrywać kawałek po kawałeczku łyżeczką. Jeśli dokładnie je wymieszasz odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie w garnku nastaw osoloną wodę do zagotowania i obierz cebulę i posiekaj ją w kostkę, pióra, lub krążki. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło i gdy pokroisz cebulę na wybrany kształt zarumień ją na maśle. Gdy się zezłoci zdejmij ją z patelni na talerz odciskając z nadmiaru masła, które pozostaw na patelni. Jeśli posiadasz sito do przecierania kluseczek nawilż je nieco, połóż na garnku z gotującą się wodą i wyłóż na nie partię ciasta i zacznij przecierać przez dziurki. Jeśli nie masz takiego sita. Nabieraj odrobinę ciasta łyżeczką i wrzucaj je do wody. Sprawnie kontynuuj do skończenia ciasta i gotuj je przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gdy się ugotują odcedź je z wody i jeszcze gorące przełóż na patelnię z pozostawionym masłem po smażeniu cebuli. Kiedy szpecle będą już na patelni z masłem dodaj ser i włącz palnik, lecz na niezbyt dużą moc by kontrolować proces rozpuszczania się sera i nadążać z mieszaniem całości. Gdy ser stanie się płynny i pięknie oklei szpecle wyłącz palnik i podziel danie na talerze dekorując je z wierzchu zarumienioną cebulą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »