Keema naan, chlebki naan wypełnione mięsem

Keema naan to odmiana tradycyjnych indyjskich chlebków naan wypełnionych nadzieniem z mielonej jagnięciny, cebuli, czosnku, chilli i aromatycznych przypraw. By je przygotować tradycyjne ciasto na chlebki naan rozpłaszcza się i układa na nim porcję nadzienia, a następnie zawija się wokół niego ciasto. Wówczas rozwałkowuje się je na płasko i wypieka w piecu zwanym tandor, a w warunkach domowych na blasze lub suchej dobrze rozgrzanej patelni. Podaje się je z masłem lub jogurtowym sosem raita.

Składniki: (na 6-7 chlebków keema naan)

Na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 120ml jogurtu
  • 120ml wody
  • 30g ghee lub masła + odrobinę do posmarowania chlebka

Na nadzienie:

  • 250g mielonej jagnięciny
  • łyżka oleju
  • szalotka
  • cebula
  • zielona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka pasty pomidorowej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta soli

Keema naan, przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia:

Obierz cebulę, szalotkę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Umyj papryczkę chilli i przekrój ją na pół. Wówczas wytnij jej gniazdo nasienne i drobno ją posiekaj. Wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy i pastę pomidorową dodaj do mielonej jagnięciny i wymieszaj całość dokładnie.

Przygotowanie ciasta:

W ciepłej, lecz nie gorącej wodzie rozpuść pokruszone drożdże. Pozostaw je pod przykryciem na około 10 minut. W międzyczasie, w misce wymieszaj mąkę z solą. Rozpuść ghee lub masło i pozostaw do ostygnięcia. Następnie, po upływie 10 minut do mąki z solą wlej wodę z drożdżami, jogurt i roztopione ghee lub masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać do momentu aż uzyskasz jednolite ciasto. Uwaga, będzie dość lepiące. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na około godzinę.

Składanie i wypiekanie keema naan:

Po czasie wyrastania podziel ciasto na mniejsze części. Z takiej ilości ciasta zrób 6-7 części i uformuj z nich kulki. Każdą z nich rozwałkuj na dość cienki placek o średnicy około 15-17cm i ułóż na nich porcję nadzienia. Następnie owiń je ciastem i rozwałkuj na płasko i wypiekaj na rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane chlebki jedz z roztopionym ghee lub masło, ewentualnie z sosem raita. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się keema naan to sprawdź także inne wpisy z przepisami kuchni indyjskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »