Kimchi jigae to nic innego jak zupa z kimchi czyli koreańskiej kiszonki, którą dosłownie uwielbiam. Rodzajów tej zupy jest naprawdę wiele, ale ten konkretny przepis to wersja mięsna. Jeśli szukasz wegańskiej wersji kimchi jigae wystarczy, że klikniesz w to zdanie i przeniesiesz się po przepis wegański. Danie to jak zresztą wiele innych zawierających kimchi jest jednym z najbardziej popularnych w koreańskiej kuchni. Na szczęście przygotowanie tej zupy jest łatwiejsze niż może wydawać się na pierwszy rzut oka dlatego warto zaopatrzyć się w te kilka składników i przygotować ją w domu.


Składniki: (na około 4 porcje)
- 400g wieprzowiny lub wołowiny
- 4 szklanki kimchi (na przykład z tego przepisu)
- 400g tofu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka gochujang (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
- łyżka gochugaru (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
- łyżka cukru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- szczypiorek
- sezam
- około litr wody lub bulionu
Pokrój mięso w dość cienkie plastry. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso aż do miękkości. W międzyczasie obierz czosnek i drobno go posiekaj. Pod koniec smażenia dodaj go do mięsa i zeszklij. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj kimchi i smaż całość razem przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj gochugaru, gochujang, cukier i sos sojowy i zalej całość bulionem. Doprowadź całość do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Przykryj garnek pokrywką gotuj zupę przez około 25 minut. W międzyczasie pokrój tofu na plastry i po tym czasie dodaj je do zupy. Wtedy gotuj jeszcze przez kwadrans. Gotową nalej do miseczek i posyp szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!
[…] uwielbiam. Rodzajów tej zupy jest naprawdę wiele, ale ten konkretny przepis to wersja wegańska. Jeśli szukasz mięsnej wersji kimchi jigae wystarczy, że klikniesz w to zdanie i przeniesiesz się…. Danie to jak zresztą wiele innych zawierających kimchi jest jednym z najbardziej popularnych w […]