Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu japońskie danie, kitsune udon. Przepis ten jest prosty w przygotowaniu i składa się jedynie z popularnych składników niezbędnych do przygotowania wielu dań kuchni japońskiej. O ile macie też wcześniej przygotowane dashi, to będzie on również szybki, bowiem zrobienie tego dania zajmie tyle co odsączenie i usmażenie tofu, ponieważ resztę można przygotować w międzyczasie.

Składniki: (na jedną porcję)

Dodatkowo:

  • szczypiorek
  • opcjonalnie sezam
  • opcjonalnie chilli

Przygotowanie:

Tofu odsącz przez kilka minut w ręczniku papierowym. W międzyczasie nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu. Suchy makaron udon gotuje się zazwyczaj przez około 5 minut, a wstępnie obgotowany zwany też świeżym 3 minuty. Następnie odcedź makaron i przelej go zimną wodą. Gdy odsączysz tofu obtocz je w skrobii ziemniaczanej i usmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Mniej więcej przez 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie w rondelku umieść dashi. Dodaj do niego sos sojowy, mirin, cukier i sól. Zacznij podgrzewać całość, ale tuż przed rozpoczęciem wrzenia wyłącz palnik i zdejmij z niego rondel.

Makaron umieść w miseczce. Zalej go przygotowanym bulionem. Na wierzchu ułóż plastry smażonego tofu. Posyp całość także świeżym posiekanym szczypiorkiem, a jeśli chcesz także sezamem i szczyptą chilli. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się kitsune udon sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni japońskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »