Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu japońskie danie, kitsune udon. Przepis ten jest prosty w przygotowaniu i składa się jedynie z popularnych składników niezbędnych do przygotowania wielu dań kuchni japońskiej. O ile macie też wcześniej przygotowane dashi, to będzie on również szybki, bowiem zrobienie tego dania zajmie tyle co odsączenie i usmażenie tofu, ponieważ resztę można przygotować w międzyczasie.
Składniki: (na jedną porcję)
- 300ml dashi (np. z mojego przepisu. Jeśli wybierzecie dashi wege to danie będzie odpowiednie dla wegetarian i wegan)
- 75g makaronu udon
- 100g tofu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka mirinu
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- skrobia ziemniaczana do obtoczenia tofu
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- szczypiorek
- opcjonalnie sezam
- opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
Tofu odsącz przez kilka minut w ręczniku papierowym. W międzyczasie nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu. Suchy makaron udon gotuje się zazwyczaj przez około 5 minut, a wstępnie obgotowany zwany też świeżym 3 minuty. Następnie odcedź makaron i przelej go zimną wodą. Gdy odsączysz tofu obtocz je w skrobii ziemniaczanej i usmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Mniej więcej przez 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie w rondelku umieść dashi. Dodaj do niego sos sojowy, mirin, cukier i sól. Zacznij podgrzewać całość, ale tuż przed rozpoczęciem wrzenia wyłącz palnik i zdejmij z niego rondel.
Makaron umieść w miseczce. Zalej go przygotowanym bulionem. Na wierzchu ułóż plastry smażonego tofu. Posyp całość także świeżym posiekanym szczypiorkiem, a jeśli chcesz także sezamem i szczyptą chilli. Smacznego!