Klopsiki z ciecierzycy z puree brokułowym i chipsami z parmezanu

Dziś mam dla Państwa przepyszne klopsiki, w wegetariańskim wydaniu. Konkretniej będą to klopsiki z ciecierzycy do których skomponowałem pyszne puree brukołowe i genialne chipsy z parmezanu, które skradną nie jeden żołądek.

Składniki:

Na klopsiki (około 10 sztuk):

  • szklanka ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 25g skrobi ziemniaczanej
  • 150g bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • łyżeczka mielonej wędzonej papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Na puree z brokułu:

  • brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki masła

Na chipsy z parmezanu:

  • 100g parmezanu

Przygotowanie klopsików:

Wieczorem dnia poprzedniego namocz ciecierzycę. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i podsmaż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę wraz z przyprawami zmiksuj na gładko. Dodaj usmażoną cebulę, jajko, skrobię i połowę przygotowanej bułki tartej. Dokładnie wymieszaj i wyrób całość na gładką masę. Uformuj z niej klopsiki i obtocz w pozostałej bułce tartej. Wyłóż na na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez około 15-20 minut.

Przygotowanie puree z brokułu:

Brokuł opłukaj i odetnij różyczki i cienką część łodyg. Ugotuj je do miękkości. W międzyczasie obierz czosnek. Pokrój go na mniejsze części i usmaż je na maśle. Gdy się zeszkli odstaw patelnię na bok. Odcedź brokuł i przelej do niego masło z czosnkiem i wsyp przyprawy. Zmiksuj całość na gładką, aksamitną masę.

Przygotowanie chipsów z parmezanu:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Parmezan zetrzyj na małych oczkach. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dla ułatwienia możesz ołówkiem narysować na nim koła. I w nie nasypać cienką warstwę tartego parmezanu lub nasypać go bez rysowania starając się zrobić spójne kształty. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 8 minut. Krążki powinny się roztopić i zarumienić. Po ostygnięciu osiągną chrupką konsystencję.

Dodaj komentarz

Translate »