Dziś mam dla Państwa przepyszne klopsiki, w wegetariańskim wydaniu. Konkretniej będą to klopsiki z ciecierzycy do których skomponowałem pyszne puree brukołowe i genialne chipsy z parmezanu, które skradną nie jeden żołądek.

Składniki:
Na klopsiki (około 10 sztuk):
- szklanka ciecierzycy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 25g skrobi ziemniaczanej
- 150g bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki słodkiej
- olej do smażenia
Na puree z brokułu:
- brokuł
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki masła
Na chipsy z parmezanu:
- 100g parmezanu
Przygotowanie klopsików:
Wieczorem dnia poprzedniego namocz ciecierzycę. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i podsmaż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę wraz z przyprawami zmiksuj na gładko. Dodaj usmażoną cebulę, jajko, skrobię i połowę przygotowanej bułki tartej. Dokładnie wymieszaj i wyrób całość na gładką masę. Uformuj z niej klopsiki i obtocz w pozostałej bułce tartej. Wyłóż na na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez około 15-20 minut.
Przygotowanie puree z brokułu:
Brokuł opłukaj i odetnij różyczki i cienką część łodyg. Ugotuj je do miękkości. W międzyczasie obierz czosnek. Pokrój go na mniejsze części i usmaż je na maśle. Gdy się zeszkli odstaw patelnię na bok. Odcedź brokuł i przelej do niego masło z czosnkiem i wsyp przyprawy. Zmiksuj całość na gładką, aksamitną masę.
Przygotowanie chipsów z parmezanu:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Parmezan zetrzyj na małych oczkach. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dla ułatwienia możesz ołówkiem narysować na nim koła. I w nie nasypać cienką warstwę tartego parmezanu lub nasypać go bez rysowania starając się zrobić spójne kształty. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 8 minut. Krążki powinny się roztopić i zarumienić. Po ostygnięciu osiągną chrupką konsystencję.