Knedle z makiem to jedno z moich ulubionych zimowych dań. Zwykle przyrządzam je sobie właśnie w okolicy katolickich Świąt Bożego Narodzenia, gdy moja kuchnia pachnie wielbionym przeze mnie makiem. Zresztą takie knedle stoją na wigilijnym stole w wielu domach. U mnie z tego co pamiętam nigdy nie było takiego zwyczaju, ale jadło się je poza okresem świątecznym. Jeśli jednak szukacie dań na swoją wigilię to gorąco zachęcam do ich przyrządzenia, a jeśli po prostu lubicie mak to przybijmy wirtualną piątkę i polecam te knedle jeszcze bardziej.



Składniki: (na 6 porcji)
Knedle z makiem:
- 1kg ziemniaków
- 300g mąki pszennej
- jajko
- 300g maku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie garść rodzynek
Dodatki:
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Farsz:
Mak wsyp do naczynia i sparz go wrzątkiem. Odcedź i dwukrotnie przekręć przez maszynkę razem z garścią orzechów i migdałów. W rondelku roztop masło i dodaj przekręcony mak wraz z orzechami i migdałami. Dodaj miód i smaż całość przez około minutę.
Ciasto:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj do miękkości. Przeciśnij je przez praskę do ziemniaków i poczekaj aż ostygną. Wówczas dodaj mąkę i jajko. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój go na kawałki. Rozpłaszcz dłońmi i na środku układaj porcje nadzienia. Zwiń boki do środka i uformuj kulki. Gotowe gotuj partiami w osolonej wodzie po 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj z masłem lub z bułką tartą na maśle. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!