Kolokithakia tiganita to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii. To obtoczone w mące i przyprawach smażone na oliwie plastry cukinii. Oprócz tego, że jest pyszny to jednocześnie banalny i szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakują z gęstym jogurtem lub sosem tzatziki.

Kolokhitakia tiganita

Składniki:

  • mała cukinia
  • 1-1,5 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta oregano
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie kolokithakia tiganita:

Cukinię umyj i odkrój jej obie końcówki. Następnie całą cukinię pokrój w małe kilkumilimetrowe plastry. Oprósz je solą i odstaw na minutę lub dwie. Po tym czasie dodaj mąkę i oregano. Wymieszaj całość dokładnie tak by plastry cukinii obtoczyły się w cieście powstałym z mąki i płynu, który wyszedł z cukinii. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cukinię i smaż ją do momentu aż będzie złoto-brązowa. Następnie obróć ją i powtórz ten efekt z drugiej strony. Odsącz ją na ręczniku papierowym. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się kolokithakia tiganita sprawdź także inne moje wpisy z daniami i przekąskami kuchni greckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »