Kolokithokeftedes, greckie placki z cukinii

Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw, więc w lecie mogę jeść je na okrągło, a przyznaje się, że i w zimie poza sezonem zdarza mi się ją kupić. Jednym z najlepszych przykładów na wykorzystanie tego genialnego warzywa zdecydowanie są Kolokithokeftedes czyli greckie placuszki z fetą i świeżymi ziołami. Zazwyczaj podaje się je z sosem tzatziki. Chociaż ich nazwa na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna, to gwarantuje jednak, że ich wykonanie jest banalnie proste, a smak rekompensuje łamanie sobie języka przy wymowie nazwy.

Kolokithokeftedes

Składniki: (na około 15 placków)

  • cukinia o wadze mniej więcej 700-800g
  • łyżeczka soli
  • 200g sera feta
  • cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150g semoliny lub kaszy manny
  • 50g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie kolokithokeftedes:

Cukinie umyj, odetnij jej końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól. Odstaw ją na około 30 minut. W międzyczasie poszatkuj cebule dymki wraz ze szczypiorkami i koperek na drobne części. Po tym czasie dokładnie odciśnij z niej cały sok z cukinii i odlej go tak by nie było nadmiaru płynu. Następnie dodaj do niej dodaj pokruszony ser feta i posiekane dymki ze szczypiorkami oraz koperek i pietruszkę. Do miseczki wbij jajka, wsyp do nich przyprawy i roztrzep całość. Rozbite jajka wlej do cukinii. Wsyp także semolinę lub kaszę manną i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Jeśli placki są zbyt rzadkie wsyp jeszcze nieco semoliny lub kaszy. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Gdy nabierze temperatury za pomocą łyżki układaj placuszki na patelni i smaż je do zarumienienia z każdej strony. Podawaj z sosem tzatziki (na który przepis znajdziecie klikając) lub gęstym jogurtem. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się kolokithokeftedes sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni greckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »