Jako zadeklarowany miłośnik ciasta filo często przyrządzam sobie z nim różne dania lub przekąski. Jednym z nich jest kolokithopita czyli farsz na bazie cukinii, sera feta i kilku dodatków zapieczony we wspomnianym cieście. Jako, że w mojej lodówce zalega obecnie nadmiar cukinii to nie mogłem jej sobie odmówić i upiekłem całą blachę tej nieziemsko pachnącej i smakującej pyszności. Jeśli wolisz możesz przygotować także spanakotiropite czyli wersję ze szpinakiem na którą przepis wrzucałem jakiś czas temu.
Składniki:
Ciasto filo:
- 500g mąki pszennej typ 450
- łyżeczka soli
- szklanka wody
- 30ml oliwy
- skrobia ziemniaczana do podsypywania
- szklanka oliwy lub kostka masła do smarowania płatów
Farsz z cukinii:
- 3 cukinie (łącznie 1,5kg wagi)
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 400g sera feta
- jajko
- nieduży pęczek natki pietruszki
- nieduży pęczek koperku
- mała szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
Kolokithopita przygotowanie:
Przygotowanie ciasta filo:
Wszystkie składniki ciasta poza skrobią ziemniaczaną, która posłuży jedynie do podsypywania umieść w misce. Następnie dokładnie je wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut aż stanie się jednolite i będzie odchodziło od dłoni i brzegów miski. Mimo wszystko powinno zostać delikatnie klejące. Tak wyrobione ciasto pozostaw na około 20 minut.
W tym czasie zajmij się farszem.
Przygotowanie farszu:
Cukinie umyj i odetnij jej końcówki. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na około pół godziny by puściła sok. W międzyczasie możesz obrać cebulę i czosnek, posiekać je i zeszklić na 2 łyżkach oliwy i pozostaw do ostygnięcia. Posiekaj także koperek i pietruszkę by wszystko mieć gotowe na później. Po upłynięciu tego czasu dokładnie odciśnij cukinie z soku. Dodaj do niej jajko, ser feta, ostygniętą zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz wszystkie zioła i przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie.
Kolokithopita składanie i pieczenie:
Gdy powrócisz do pracy z ciastem podziel całość na kulki o wadze 50-60g każda. Policz ich ilość i podziel na pół. Jeśli wyszła ich nieparzysta liczba to nic się nie stało, po jednej ze stron będzie o jeden płat ciasta więcej. Jeśli do smarowania płatów chcesz użyć masła w rondelku rozpuść całą kostkę. Formę w której zrobisz Kolokithopite posmaruj roztopionym masłem lub oliwą. Pierwszą z kulek połóż na dużej stolnicy lub blacie podsypanym skrobią ziemniaczaną. Rozwałkuj je tak cienko by po podniesieniu było niemal przeźroczyste. Przełóż go do formy.
Posmaruj tłuszczem i weź kolejną kulkę powtarzając czynności aż do skończenia pierwszej połowy kulek. Następnie wyłóż i rozprowadź równomiernie farsz z cukinii by później ponownie układać rozwałkowane, niemal przeźroczyste ciasto smarowane oliwą lub roztopionym masłem. Powtarzaj do skończenia ciasta.
Tak przygotowaną Kolokithopite włóż do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut aż stanie się złocista.