Kolokithopita, cukinia zapieczona w cieście filo

Jako zadeklarowany miłośnik ciasta filo często przyrządzam sobie z nim różne dania lub przekąski. Jednym z nich jest kolokithopita czyli farsz na bazie cukinii, sera feta i kilku dodatków zapieczony we wspomnianym cieście. Jako, że w mojej lodówce zalega obecnie nadmiar cukinii to nie mogłem jej sobie odmówić i upiekłem całą blachę tej nieziemsko pachnącej i smakującej pyszności. Jeśli wolisz możesz przygotować także spanakotiropite czyli wersję ze szpinakiem na którą przepis wrzucałem jakiś czas temu.

Składniki:

Ciasto filo:

  • 500g mąki pszennej typ 450
  • łyżeczka soli
  • szklanka wody
  • 30ml oliwy
  • skrobia ziemniaczana do podsypywania
  • szklanka oliwy lub kostka masła do smarowania płatów

Farsz z cukinii:

  • 3 cukinie (łącznie 1,5kg wagi)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 400g sera feta
  • jajko
  • nieduży pęczek natki pietruszki
  • nieduży pęczek koperku
  • mała szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta oregano

Kolokithopita przygotowanie:

Przygotowanie ciasta filo:

Wszystkie składniki ciasta poza skrobią ziemniaczaną, która posłuży jedynie do podsypywania umieść w misce. Następnie dokładnie je wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut aż stanie się jednolite i będzie odchodziło od dłoni i brzegów miski. Mimo wszystko powinno zostać delikatnie klejące. Tak wyrobione ciasto pozostaw na około 20 minut.

W tym czasie zajmij się farszem.

Przygotowanie farszu:

Cukinie umyj i odetnij jej końcówki. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na około pół godziny by puściła sok. W międzyczasie możesz obrać cebulę i czosnek, posiekać je i zeszklić na 2 łyżkach oliwy i pozostaw do ostygnięcia. Posiekaj także koperek i pietruszkę by wszystko mieć gotowe na później. Po upłynięciu tego czasu dokładnie odciśnij cukinie z soku. Dodaj do niej jajko, ser feta, ostygniętą zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz wszystkie zioła i przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie.

Kolokithopita składanie i pieczenie:

Gdy powrócisz do pracy z ciastem podziel całość na kulki o wadze 50-60g każda. Policz ich ilość i podziel na pół. Jeśli wyszła ich nieparzysta liczba to nic się nie stało, po jednej ze stron będzie o jeden płat ciasta więcej. Jeśli do smarowania płatów chcesz użyć masła w rondelku rozpuść całą kostkę. Formę w której zrobisz Kolokithopite posmaruj roztopionym masłem lub oliwą. Pierwszą z kulek połóż na dużej stolnicy lub blacie podsypanym skrobią ziemniaczaną. Rozwałkuj je tak cienko by po podniesieniu było niemal przeźroczyste. Przełóż go do formy.

Posmaruj tłuszczem i weź kolejną kulkę powtarzając czynności aż do skończenia pierwszej połowy kulek. Następnie wyłóż i rozprowadź równomiernie farsz z cukinii by później ponownie układać rozwałkowane, niemal przeźroczyste ciasto smarowane oliwą lub roztopionym masłem. Powtarzaj do skończenia ciasta.

Tak przygotowaną Kolokithopite włóż do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut aż stanie się złocista.

Jeśli spodobała Ci się Kolokithopita sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni greckiej!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »