Konfitura brzoskwiniowa

Konfitura brzoskwiniowa to świetny pomysł na użycie brzoskwiń. To pyszny, dość szybki i prosty w przygotowaniu dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy wypieków. Jeśli podobnie jak ja kochacie brzoskwinie to zdecydowanie powinniście ją sobie przygotować.

Konfitura brzoskwiniowa

Składniki:

  • 500g brzoskwiń
  • 350g cukru
  • sok z cytryny

Konfitura brzoskwiniowa, przygotowanie:

Brzoskwinie sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórki. Następnie przekrój je na pół i wyjmij pestki. Umieść je w rondlu, zasyp cukrem i dodaj sok z jednej cytryny. Odstaw brzoskwinie na około 10-15 minut. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Gotową przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się konfitura brzoskwiniowa sprawdź także inne wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »