Konfitura brzoskwiniowa to świetny pomysł na użycie brzoskwiń. To pyszny, dość szybki i prosty w przygotowaniu dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy wypieków. Jeśli podobnie jak ja kochacie brzoskwinie to zdecydowanie powinniście ją sobie przygotować.

Składniki:
- 500g brzoskwiń
- 350g cukru
- sok z cytryny
Konfitura brzoskwiniowa, przygotowanie:
Brzoskwinie sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórki. Następnie przekrój je na pół i wyjmij pestki. Umieść je w rondlu, zasyp cukrem i dodaj sok z jednej cytryny. Odstaw brzoskwinie na około 10-15 minut. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Gotową przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!