Konfitura gruszkowa

Konfitura gruszkowa to jeden z pomysłów na wykorzystanie tych pysznych owoców poza przygotowaniem z nich ciasta, zrobieniem z nich soku. Konfitura z nich jest prosta w przygotowaniu, a efekty naprawdę zadowalające. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do ulubionego pieczywa czy naleśników.

Konfitura gruszkowa

Składniki:

  • 1,2kg gruszek
  • 300g cukru
  • sok z cytryny

Konfitura gruszkowa, przygotowanie:

Gruszki umyj, a następnie odetnij im ogonki i końcówki, obierz i przekrój je na pół by wyciąć ich gniazda nasienne. Wówczas, gdy będą przygotowane zetrzyj je na tarce lub pokrój je na małą kostkę. Umieść je w rondlu i zasyp cukrem i wymieszaj z nim owoce. Tak pozostaw je na kwadrans. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać całość mieszając do czasu aż cukier się nie rozpuści, a owoce nie puszczą soku. Gdy zawartość rondla zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i duś konfiturę tak by stała się zgęstniała. W międzyczasie co jakiś czas zamieszaj ją po spodzie by nic się nie przypaliło. Gotową konfiturę przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się konfitura gruszkowa to sprawdź także inne wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »