Konfitura malinowa

Konfitura malinowa jest banalnie prosta i dość szybka w przygotowaniu. To świetny sposób na wykorzystanie świeżo zerwanych malin. Gotowa jest pysznym dodatkiem do naleśników, ulubionego pieczywa czy innych słodkich przysmaków.

Konfitura malinowa

Składniki:

  • 500g malin
  • 400g cukru
  • sok z cytryny

Konfitura malinowa, przygotowanie:

Maliny umieść w rondlu, wsyp cukier, wstrząśnij całość kilkukrotnie lub wymieszaj by owoce obtoczyły się cukrem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Gotową konfiturę możesz przetrzeć przez sito jeśli chcesz pozbyć się pestek. Jeśli nie będą Ci przeszkadzać pomiń ten krok i przełóż ją do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się konfitura z czerwonej porzeczki to sprawdź także inne wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »