Konfitura malinowa jest banalnie prosta i dość szybka w przygotowaniu. To świetny sposób na wykorzystanie świeżo zerwanych malin. Gotowa jest pysznym dodatkiem do naleśników, ulubionego pieczywa czy innych słodkich przysmaków.

Składniki:
- 500g malin
- 400g cukru
- sok z cytryny
Konfitura malinowa, przygotowanie:
Maliny umieść w rondlu, wsyp cukier, wstrząśnij całość kilkukrotnie lub wymieszaj by owoce obtoczyły się cukrem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Gotową konfiturę możesz przetrzeć przez sito jeśli chcesz pozbyć się pestek. Jeśli nie będą Ci przeszkadzać pomiń ten krok i przełóż ją do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!