Konfitura z czerwonej porzeczki to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego owocu. Słodka, a zarazem lekko kwaskowata nie jest „muląca” i świetnie sprawdzi się do naleśników, drożdżówek czy w towarzystwie ulubionego pieczywa dla tych, którzy lubią tego typu słodkie przekąski.

Składniki:
- 500g czerwonej porzeczki
- 400g cukru
- sok z cytryny
Konfitura z czerwonej porzeczki, przygotowanie:
Porzeczki odszypułkuj, a następnie umyj i odsącz z wody. Następnie umieść owoce w rondlu, wsyp cukier, wstrząśnij całość kilkukrotnie lub wymieszaj by owoce obtoczyły się cukrem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Jeśli chcesz możesz ją zmiksować by pozbyć się pozostałości po skórkach. Nie jest to obowiązkowe, ja pominąłem. Gotową konfiturę przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!