Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki to jeden z pomysłów na wykorzystanie tego owocu. Słodka, a zarazem lekko kwaskowata nie jest „muląca” i świetnie sprawdzi się do naleśników, drożdżówek czy w towarzystwie ulubionego pieczywa dla tych, którzy lubią tego typu słodkie przekąski.

Składniki:

  • 500g czerwonej porzeczki
  • 400g cukru
  • sok z cytryny

Konfitura z czerwonej porzeczki, przygotowanie:

Porzeczki odszypułkuj, a następnie umyj i odsącz z wody. Następnie umieść owoce w rondlu, wsyp cukier, wstrząśnij całość kilkukrotnie lub wymieszaj by owoce obtoczyły się cukrem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie włącz palnik pod rondlem na małą moc i zacznij podgrzewać całość mieszając bez przerwy do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi zwiększ nieco moc palnika i smaż konfiturę aż zgęstnieje. Jeśli chcesz możesz ją zmiksować by pozbyć się pozostałości po skórkach. Nie jest to obowiązkowe, ja pominąłem. Gotową konfiturę przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się konfitura z czerwonej porzeczki to sprawdź także inne wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »