Konfitura ze śliwki renklody

Konfitura ze śliwki renklody to jeden ze sposobów na wykorzystanie dużej ilości tej żółtej śliwki. Już same w sobie są słodkie i soczyste, a przygotowane z nich przetwory zachwycają smakiem i świetnie sprawdzają się jako dodatek do ulubionego pieczywa.

Składniki:

  • 1kg śliwek renklod
  • 300g cukru
  • sok z cytryny

Konfitura ze śliwki renklody, przygotowanie:

Śliwki renklody umyj, a następnie przełam na pół by pozbyć się z nich pestek. Po wyjęciu pestek umieść owoce w rondlu, zasyp je cukrem i odstaw na około kwadrans. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i włącz palnik pod rondlem. Do czasu aż cukier się nie rozpuści, a owoce nie puszczą soku mieszaj całość. Gdy zawartość rondla zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i duś konfiturę tak by stała się zgęstniała. W międzyczasie co jakiś czas zamieszaj ją po spodzie by nic się nie przypaliło. Gotową konfiturę przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się konfitura ze śliwki renklody to sprawdź także inne wpisy z deserami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »