Konfitura ze śliwki renklody to jeden ze sposobów na wykorzystanie dużej ilości tej żółtej śliwki. Już same w sobie są słodkie i soczyste, a przygotowane z nich przetwory zachwycają smakiem i świetnie sprawdzają się jako dodatek do ulubionego pieczywa.

Składniki:
- 1kg śliwek renklod
- 300g cukru
- sok z cytryny
Konfitura ze śliwki renklody, przygotowanie:
Śliwki renklody umyj, a następnie przełam na pół by pozbyć się z nich pestek. Po wyjęciu pestek umieść owoce w rondlu, zasyp je cukrem i odstaw na około kwadrans. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i włącz palnik pod rondlem. Do czasu aż cukier się nie rozpuści, a owoce nie puszczą soku mieszaj całość. Gdy zawartość rondla zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i duś konfiturę tak by stała się zgęstniała. W międzyczasie co jakiś czas zamieszaj ją po spodzie by nic się nie przypaliło. Gotową konfiturę przełóż do czystych słoików i szczelnie ją zamknij. Na czas stygnięcia postaw słoiki pokrywką do dołu. Tak przygotowana konfitura będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego pieczywa, naleśników czy innych słodkości. Smacznego!