Dzisiejszy wpis to znane i lubiane kopytka. Nie znam osoby, która nie lubi kopytek. To świetny pomysł na prosty obiad, które najchętniej jem z zarumienioną bułką tartą i masłem, ale jest też przecież wiele innych sposobów, takich jak na przykład kopytka z cebulą i skwarkami, czy sosem grzybowym. Dziś jednak moja ulubiona wersja z bułką tartą na maśle.


Składniki na kopytka:
- Kilogram ugotowanych ziemniaków
- 250g mąki pszennej
- Jajko
- Łyżeczka soli
- Masło
- Bułka tarta
Ugotowane ziemniaki odcedź przeciśnij przez praskę lub dokładnie wytłucz. Następnie przełóż je do dużej miski, dodaj mąkę, sól i jajko. Szybko wyrób jednolite, gładkie ciasto. Jeśli okaże się być zbyt miękkie dodaj jeszcze odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka mniejszych części Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąka. Nastaw garnek z wodą do zagotowania. Wyłóż na nią pierwszą część ciasta. Formuj z niej wałeczek o średnicy około 2-3cm. Następnie pokrój go na pojedyncze kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzątku. Gdy wrzucisz je do wody to delikatnie mieszaj przez chwilę by się nie skleiły lub nie przykleiły do garnka. Gotuj 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyłóż łyżką cedzakową na talerze pozbywając się nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie bułkę tartą. Smaż do zarumienienia. Tak przygotowaną bułkę tartą możesz wylać na ugotowane kopytka, lub wrzucić do niej kluseczki i dokładnie obtocz. Smacznego!
Jeśli masz ochotę zerknij na inne moje przepisy na dania mączne.