Dzisiejszy wpis to znane i lubiane kopytka. Nie znam osoby, która nie lubi kopytek. To świetny pomysł na prosty obiad, które najchętniej jem z zarumienioną bułką tartą i masłem, ale jest też przecież wiele innych sposobów, takich jak na przykład kopytka z cebulą i skwarkami, czy sosem grzybowym. Dziś jednak moja ulubiona wersja z bułką tartą na maśle.

Składniki na kopytka:

  • Kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki pszennej
  • Jajko
  • Łyżeczka soli
  • Masło
  • Bułka tarta

Ugotowane ziemniaki odcedź przeciśnij przez praskę lub dokładnie wytłucz. Następnie przełóż je do dużej miski, dodaj mąkę, sól i jajko. Szybko wyrób jednolite, gładkie ciasto. Jeśli okaże się być zbyt miękkie dodaj jeszcze odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka mniejszych części Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąka. Nastaw garnek z wodą do zagotowania. Wyłóż na nią pierwszą część ciasta. Formuj z niej wałeczek o średnicy około 2-3cm. Następnie pokrój go na pojedyncze kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzątku. Gdy wrzucisz je do wody to delikatnie mieszaj przez chwilę by się nie skleiły lub nie przykleiły do garnka. Gotuj 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyłóż łyżką cedzakową na talerze pozbywając się nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie bułkę tartą. Smaż do zarumienienia. Tak przygotowaną bułkę tartą możesz wylać na ugotowane kopytka, lub wrzucić do niej kluseczki i dokładnie obtocz. Smacznego!

Jeśli masz ochotę zerknij na inne moje przepisy na dania mączne.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »