Koshari to jak napisałem już w tytule tradycyjne egipskie danie. Złożone z ryżu, makaronu vermicelli, makaronu w formie kolanek, brązowej soczewicy układa się warstwami. Całość wieńczy aromatyczny sos pomidorowy, ugotowana ciecierzyca i chrupiąca, smażona cebula ułożona na wierzchu. Jeśli więc kiedykolwiek zastanawialiście się czy można łączyć makaron z ryżem to tu jest odpowiedź. W nowoczesnych wersjach niekiedy wszystkie suche składniki się miesza zamiast układać je warstwa po warstwie. Ja jednak postanowiłem zrobić je według dawnych prawideł. Dziś oprócz tego, że koshari czasem przywdziewa inną formę coraz częściej występuje także jako „street food”. Egipskie restauracje lub małe budki z jedzeniem serwują je wówczas w kartonowych pudełkach w których można zabrać je na wynos. Jeśli macie ochotę by przyrządzić je w wersji domowej zapraszam po poniższy przepis.

Składniki na koshari: (około 4 porcje)

Składniki na koshari:

  • 100g makaronu kolanek
  • 100g brązowej soczewicy
  • 30g makaronu vermicelli
  • 100g ryżu (najlepiej bombajskiego lub calasparra, ale jeśli ich nie znajdziecie możecie skorzystać także z basmati)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli morskiej

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1kg pomidorów
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • szczypta kardamonu

Do zwieńczenia dania:

  • 50g suchej ciecierzycy lub 100g konserwowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka soli morskiej
  • olej (dość sporo, tak by usmażyć cebulę na głębokim tłuszczu)

Przygotowanie koshari:

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Dokładnie umyj pomidory. Natnij ich skórki i sparz je wrzątkiem. Zdejmij skórę z pomidorów, a następnie pokrój je w kostkę. Obierz cebulę i czosnek.Następnie posiekaj je dość drobno. Ziarna kolendry i kminu rzymskiego utłucz w moździerzu. Wówczas zacznij przygotowywać sos. W patelni rozgrzej nieco oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je. Wówczas dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś całość aż sos się zredukuje i stanie się gęsty. Na koniec dodaj ocet i po minucie zdejmij sos z ognia.

Przygotowanie ryżu i vermicelli:

W garnku lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Połam makaron vermicelli na 3-4 cm kawałki. Gdy olej się rozgrzeje wrzuć na niego vermicelli i przesmaż go przez mniej więcej 6-7 minut aż stanie się złoto-brązowy. W międzyczasie przepłukaj ryż zimną wodą. Gdy vermicelli nabierze barwy dodaj ryż i przesmaż całość razem mieszając przez kilka sekund. Następnie wlej około 350-400 ml wody i gotuj całość na wolnym ogniu do miękkości przez około 10-12 minut.

Przygotowanie soczewicy:

Soczewicę umieść w misce i zalej ją wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej jej poziomu. Mocz ją przez około 20 minut. Następnie przelej ją do garnka i gotuj do miękkości przez około 15 minut. Jeśli wciąż będzie twarda gotuj ją przez kolejne 5 minut.

Przygotowanie makaronu kolanek:

Do garnka wlej wodę i osól ją. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i ugotuj go do poziomu al dente. Wówczas odlej wodę i wymieszaj makaron z łyżką oleju.

Przygotowanie ciecierzycy:

Jeśli korzystasz z suchej ciecierzycy dzień wcześniej wieczorem umieść ją w wodzie i mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Jeśli korzystasz z ciecierzycy konserwowej pomiń te kroki i jedynie podgrzej ją na patelni z łyżką oleju.

Przygotowanie cebuli:

Obierz cebule i pokrój ją w pióra. Umieść w misce. Dodaj 2 łyżki mąki i łyżeczkę soli morskiej, a następnie wstrząśnij naczyniem by cebula obtoczyła się w dodatkach. W głębokiej patelni lub naczyniu w którym smażysz rzeczy na głębokim tłuszczu umieść olej. Rozgrzej go mocno i wrzuć do niego cebulę. Łatwiej smażyć ją partiami by nadążyć z przekręcaniem i wyciąganiem zanim się przypali. Gdy stanie się brązowa przewróć ja na drugą stronę i ponownie smaż do momentu aż stanie się brązowa.

Składanie koshari:

Koshari jak pisałem we wstępie tradycyjnie składa się warstwami. Na spód wyłóż ryż z makaronem vermicelli. Następnie ugotowaną soczewicę i makaron kolanka. Jeśli wolisz jednak zrobić bardziej nowoczesną wersje koshari możesz wymieszać dotychczasowe składniki razem. Jakiej wersji nie wybierzesz i tak na wierzchu ułóż nieco sosu pomidorowego, ugotowanej ciecierzycy wieńcząc danie uprażoną cebulą. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się to danie sprawdź inne moje przepisy

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »