Dzisiejszy wpis to znany i lubiany krem cebulowy. Myślę, że śmiało mógłbym napisać poemat o tym jak wielbię cebulę. Nie wyobrażam sobie codziennych działań w kuchni bez niej. To ona nadaje smak wielu potrawom z czego chyba nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Tym razem jak sama nazwa wskazuje to ona będzie głównym składnikiem tej potrawy, a jako, że jadłem ją niezliczoną ilość razy to gwarantuję, że wypada w tej roli genialnie.


Składniki na zupę krem z cebuli: (około cztery porcje)
- 8 dużych cebul
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- łyżka masła
- kieliszek białego wytrawnego wina
- litr warzywnego bulionu
- szczypta tymianku
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
Krem cebulowy, przygotowanie:
Najpierw obierz cebulę ze skóry i pokrój ją na mniejsze części. Na przykład w pióra. Nie jest to szczególnie ważne, ponieważ finalnie całość i tak zostanie zmiksowana. Do garnka wlej oliwę lub olej i dodaj masło. Zacznij je rozgrzewać. Gdy nabiorą temperatury wrzuć cebulę i zacznij ją smażyć na średniej mocy palnika. W międzyczasie obierz czosnek i posiekaj go, a następnie dodaj do cebuli wraz ze szczyptą tymianku. Kontynuuj smażenie do czasu aż cebula się zarumieni.
Wówczas podkręć moc palnika do maksimum i wlej kieliszek białego wytrawnego wina. Za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj całość po spodzie. Gdy wino odparuje, wlej bulion i zmniejsz moc palnika do minimum. Po wlaniu bulionu obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Następnie wrzuć je do bulionu z cebulą. Gotuj całość przez około 20 minut do ugotowania się ziemniaków. Cebula w międzyczasie też się podgotuje i całość nabierze smaku. Gdy ziemniaki będą miękkie dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, a następnie zdejmij naczynie z gazu i zmiksuj całość na gładką kremową zupę. Smacznego!
Zapraszam Cię też po przepisy na inne zupy!
Bardzo ciekawy, ale i do wykonania przepis, muszę go wypróbować 🙂
Dziękuję serdecznie i mam nadzieję, że posmakuje