Dziś kolejna zupa krem, które dosłownie uwielbiam. Uwielbiam także połączenie smakowe z którego powstało ta konkretna czyli kalafior i ser. Nie bez powodu powstała przecież kultowa zapiekanka Cauliflower cheese.


Składniki: (na około 6 porcji)
- kalafior
- 200g sera gruyerre lub dobrze topiącego się sera wege do wersji wegetariańskiej
- szklanka śmietanki
- około 1,5l bulionu warzywnego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ziół prowansalskich
Umyj kalafiora i pokrój go na różyczki. Na chwilę odstaw na bok. Obierz szalotki i czosnek. Drobno je posiekaj. W garnku roztop łyżkę masła i zeszklij na nim posiekaną szalotkę i czosnek. Gdy osiągniesz zamierzony efekt zeszklenia dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum przy którym zupa będzie powoli się gotować. Gotuj do momentu aż różyczki będą miękkie. W międzyczasie ser zetrzyj na tarce. Gdy różyczki będą miękkie zmiksuj zupę na krem za pomocą blendera. Wówczas ponownie wstaw ją na palnik dodając starty ser, śmietankę i przyprawy. Podgrzewaj do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z grzankami lub bagietką do maczania w kremowej zupie, smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!