Poza moją rodziną nie znam zbyt dużo osób, które lubią zupę marchewkową. Dlatego postaram się ją dziś odczarować i zaprezentować w nieco odświeżonej formie z kulkami chrupiącej ciecierzycy.

Składniki: (na 4 porcje)
Na zupę:
- 6 dużych marchewek
- spory ziemniak
- średnia pietruszka
- litr bulionu warzywnego
- łyżeczka kardamonu
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta słodkiej papryki wędzonej
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- litr bulionu warzywnego
Na pieczoną ciecierzycę:
- 100g ciecierzycy lub pół puszki ciecierzycy konserwowej
- łyżka oliwy
- szczypta ziołowej soli morskiej
- szczypta słodkiej papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej lub chilli
Jeśli korzystasz z suchej ciecierzycy mocz ją przez około 6 godzin w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotuj przez około pół godziny. Jeśli korzystasz z ciecierzycy konserwowej pomiń dotychczasowe kroki. Obierz warzywa, a następnie dokładnie je umyj. Pokrój je na mniejsze części i wrzuć do bulionu. Gotuj do miękkości przez około pół godziny. W tym czasie ciecierzycę wymieszaj z oliwą i przyprawami, a następnie wysyp na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gdy warzywa zrobią się miękkie dopraw zupę i zmiksuj ją na krem. Podaj posypując chrupiącą, pieczoną ciecierzycą. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!