Krem szparagowy z prażonymi migdałami i bitą śmietaną

Kontynuacja szparagowej serii. Dziś kolejna propozycja na zupę szparagową. Kolejna, ponieważ jakiś czas temu pisałem o jednej ze swojej ulubionej zup czyli kremu z białych szparagów. Tym razem będzie to zielony krem szparagowy w środkowo-europejskim stylu. Na warzywnym bulionie, wykończona bitą śmietaną. Całość daje przepyszną kompozycję po przepis na którą zapraszam w głąb wpisu.

Krem szparagowy

Składniki na krem szparagowy: (na 4 porcje)

  • pęczek szparagów
  • 200ml Śmietanki kremówki
  • około litr bulionu warzywnego
  • ziemniak
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Podgrzej bulion. Szparagi opłukaj wodą i odłam zdrewniałe końcówki. Obierz i umyj ziemniaka. Pokrój go na małą kostkę. Zarówno szparagi jak i ziemniaki wrzuć do gotującego bulionu. Gotuj całość przez około 10 minut aż ziemniaki zrobią się miękkie.. Dopraw zupę, a następnie zmiksuj ją na krem. Śmietankę przelej do naczynia i zmiksujemy ją na bitą śmietanę. Kremową zupę przelej do głębokich talerzy i wykończ bitą śmietaną, Na koniec możesz posypać ją także prażonymi migdałami. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się krem szparagowy sprawdź także inne moje przepisy na zupy.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »