Dziś jedna z moich ulubionych zup. Zupa, na którą czekam cały rok aż w końcu pojawią się białe szparagi. Niezwykle smaczny, wręcz aksamitny krem z białych szparagów o delikatnym smaku. Robi się go bardzo prosto i szybko. Co ważne podczas jej przygotowania można nadać też drugie życie obierkom po szparagach z których wychodzi bardzo dobry pierwszy wywar, który w finalnej wersji otrzymuje jeszcze obrane szparagi i śmietankę. Gy całość zmięknie zupę miksuje się na gładki, krem i wieńczy ułożoną na górze bitą śmietaną. Czy można sobie wymarzyć coś pyszniejszego?

Składniki na krem z białych szparagów: (na 4 porcje)

  • pęczek białych szparagów
  • 400ml śmietanki kremówki
  • ziemniak
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Szparagi opłucz,obierz i odetnij lub odłam ich stwardniałe końcówki. Obierki i stwardniałe końcówki wrzuć je garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Gdy doprowadzisz je do wrzenia ustaw palnik na średnią moc i gotuj je przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój obrane wcześniej szparagi oraz obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaka. Ziemniak jest neutralny smakowo i nie wpłynie na jej smak, a posłuży w jako zagęszczacz. Jeśli przygotujesz szparagi i ziemniaka przygotuj drugi garnek i durszlak. Durszlak ustaw na garnku i przelej na niego wywar z obierkami. Odciśnij resztę wywaru z obierek i wyrzuć je a do powstałego bulionu dodaj pokrojone szparagi i ziemniaka.

Następnie garnek ponownie umieść na palniku. Doprowadź płyn do wrzenia i wówczas gotuj go przez około 15 minut aż szparagi i ziemniak zmiękną. Gdy to się stanie dodaj przyprawy i połowę przygotowanej śmietany kremówki. Zagotuj całość. W międzyczasie drugą połowę śmietanki przelej do miski i ubij ją na bitą śmietanę. Odstaw na chwilę i zmiksuj całą zawartość garnka na gładki krem. Nalej go do talerzy i na górę wyłóż nieco bitej śmietany. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na krem z białych szparagów sprawdź inne moje wpisy z daniami szparagowymi.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Translate »