Dziś coś sezonowego. Krem z botwiny, a więc z młodych liści łodyg i korzeni buraka ćwikłowego. Klasyczna, wiosenna zupa w nowoczesnej kremowej formie. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smakowe efekty naprawdę zadowalające. Osobiście najbardziej lubię go z dodatkiem śmietany i jajek na twardo, ale możesz podać go także na przykład z tłuczonymi ziemniakami.

Składniki na krem z botwiny: (na około 4 porcje)
- pęczek botwiny
- marchewka
- pietruszka
- sok z cytryny
- łyżka masła
- 1,2l bulionu
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ewentualnie do podania:
- jajka na twardo
- śmietana
Przygotowanie:
Botwinę dokładnie umyj i osusz. Odetnij liście i odłóż je na bok. Następnie łodygi i korzenie pokrój na małe kawałki i odstaw na bok. Wówczas oskrob marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztop łyżkę masła. Gdy stanie się płynne wrzuć botwinę i startą marchewkę oraz pietruszkę. Duś całość przez około 5 minut. Następnie wlej przygotowany wcześniej bulion. Wówczas gotuj całość do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie drobno poszatkuj liście botwiny. Gotuj zupę przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszaj śmietanę z chochlą wywaru po czym wlej powstałą mieszankę do garnka z zupą. Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec zmiksuj zupę na gładko za pomocą blendera. Wlej ją do misek i podawaj na przykład ze śmietaną i jajkami na twardo lub z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się krem z botwiny sprawdź inne wpisy z przepisami na zupy!