Kremowe risotto z cukinią to danie, które zwykle muszę przygotować, gdy mam w lodówce cukinie czyli jedno z moich ulubionych warzyw. Ilekroć je robię to i tak zawsze zachwyca swą kremowością i cudownym smakiem. Jeśli więc podobnie jak ja jesteście miłośnikami cukinii oraz risotto to śmiało sięgajcie po poniższy przepis.
Składniki (na 4 porcje):
- 300g ryżu do Risotto
- duża cukinia
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- litr bulionu
- szklanka białego wina wytrawnego
- sól do smaku
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki masła
- 100g tartego grana padano
Kremowe risotto z cukinią, przygotowanie:
Dokładnie umyj cukinie i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj na nią cebulę, a po chwili również czosnek. Podsmaż przez chwilę. Gdy cebula nieco się zeszkli wsyp ryż i smaż całość przez około minutę mieszając całość by nic nie przywarło. Wlej wino i poczekaj aż nieco odparuje zdejmując w międzyczasie ewentualne zarumienienia z patelni. Następnie dodaj startą cukinię i nieco przygotowanego bulionu. Zmniejsz moc palnika i gotuj mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie bulion dolej kolejną porcję. Powtarzaj przez 15-20 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente. Wówczas zdejmij patelnie z gazu i dodaj łyżkę masła i ¾ przygotowanego wcześniej grana padano. Dokładnie wymieszaj. Podaj posypując z wierzchu resztą startego sera. Smacznego!