Dzisiejszy wpis to królik pieczony po portugalsku. Na wstępie warto zaznaczyć, że Portugalczycy króliki uwielbiają i przyrządzają je na przeróżne sposoby, głownie piekąc. Niewątpliwie mógłbym stworzyć tu całą kategorię i byłoby w czym przebierać: Królik w pomarańczach, królik z czosnkiem, królik z batatami i naprawdę cała masa innych wersji. Dziś jednak będzie to królik pieczony z dodatkiem goździków i liści laurowych na który przepis podpatrzyłem kiedyś w książce Pana Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”. Danie to idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad w rodzinnym gronie lub jakąś uroczystość. Królika najpierw marynuje się w cebuli, czosnku, białym wytrawnym winie i brandy, a następnie po kilku godzinach lub następnego dnia piecze z oliwą, goździkami i liśćmi laurowymi, finalnie dodając odrobinę masła. Tak przygotowany ma złocistą skórkę, kruche, lecz nie suche mięso i aromatyczny lekko korzenny posmak. Z pewnością skradnie niejedno podniebienie.


Składniki: (na 3-4 porcje)
Królik, składniki:
- królik o wadze około 1,5kg
- 100ml oliwy
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 100ml brandy
- 2 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- szczypta mielonej wędzonej papryki
- garść liści laurowych
- garść goździków
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 50g masła
Ziemniaki, składniki:
- 600-700g małych ziemniaków
- oliwa
- sól
Królik, przygotowanie:
Królika podziel na mniejsze części. Następnie cebule posiekaj w pióra, a czosnek w drobne plasterki. Warzywa wrzuć do miski. Po chwili dodaj goździki, liście laurowe, odrobinę wędzonej papryki i wlej 50ml z przygotowanej oliwy. Następnie w tej samej misce umieść części królika i wymieszaj całość dokładnie nacierając mięso. Wlej brandy i wino. Następnie ponownie wymieszaj całość i lekko natrzyj mięso. Odstaw całość na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie do formy w której będziesz piec królika wlej pozostałą oliwę i włóż do niej wyjęte z marynaty mięso. Posyp je nieco solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na sam wierzch wrzuć także kilka świeżych goździków i liści laurowych.
Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz tak przez około pół godziny po czym przekręć kawałki mięsa na drugą stronę i piecz przez kolejne pół godziny zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Po tym czasie na każdy z kawałków połóż dość gruby plaster masła i wstaw całość na ostatnie pół godziny.
Ziemniaki, przygotowanie:
Podczas, gdy królik się piecze ziemniaki umyj dokładnie i wrzuć do miski. Jeśli masz duże ziemniaki podziel je na mniejsze kawałki. Następnie polej je oliwą i posyp solą. 30-40 minut przed końcem pieczenia królika dołóż ziemniaki. Jeśli wybierzesz małe z pewnością zdążą zmięknąć.
Jeśli chcesz to sprawdź inne przepisy kuchni portugalskiej. Wystarczy, że klikniesz to zdanie. Na pewno Ci się spodobają!