Dziś krówka czyli jedno z najpopularniejszych ciast, które trafia chyba do niemal wszystkich. W końcu jest tu dużo kajmaku, a jego chyba nie da się nie lubić, a jeśli się nie lubi to sugerowałbym zgłosić się do specjalisty. Ze względu na swoją popularność ciasto to przez lata dorobiło się wielu wersji i sposobów wykonania. Jako miłośnik kruchego ciasta jedną z moich ulubionych krówek jest właśnie ta na kruchym cieście.


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30cm)
Kruche ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 220g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- szklanka kremówki
- 150g cukru
- 20g cukru z wanilią
- 6 żółtek
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g masła
Krem śmietankowy:
- 500ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny lub agaru
Kajmak:
- 1,5 litra tłustego mleka (najlepiej wiejskiego, ale można zastąpić 3,2%)
- 1,5 szklanki cukru
- 200ml śmietanki kremówki
Dodatki:
- migdały w płatkach do posypania
Przygotowanie kruchego ciasta:
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier i pokrojone na mniejsze części masło. Wszystko wymieszaj i rozdrobnij na małe kawałeczki. Dodaj śmietanę i jajka. Zagnieć dokładnie do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Gotowe owiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel je na dwie równe części, ponieważ potrzebujesz dwóch blatów ciasta. Jedną część schowaj ponownie, a drugą rozwałkuj na rozmiary blachy. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. To samo zrób później z drugim blatem.
Przygotowanie kremu budyniowego:
W garnku zagotuj 1,5 szklanki mleka z dodatkiem śmietanki i cukru. W międzyczasie w miseczce zmiksuj żółtka, obie mąki i 0,5 szklanki mąki. Powstałą masę małym strumieniem wlej na gotujące się mleko cały czas mieszając. Podgrzewaj przez około minutę. Wyłącz zdejmij z palnika do ostygnięcia i przykryj wierzch folią by na powierzchni nie zrobiła się skórka. Gdy całkowicie ostygnie zacznij dalsze prace nad kremem. W misce utrzyj masło na jasną puszystą pianę. Po łyżce dodawaj wystudzone budyń.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Żelatynę w proszku lub agar zalej 60ml ciepłej, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mocno schłodzoną śmietanę z cukrem ubij na bitą śmietanę. Dodaj płynną żelatynę i wymieszaj
Przygotowanie kajmaku:
Do garnka o grubym dnie wlej mleko oraz śmietankę. Dodaj cukier i wymieszaj całość. Zagotuj. Moc palnika zmniejsz na najniższą i gotuj przez około 3 godziny. Co jakiś czas mieszaj żeby nie przypalić spodu. Po tym czasie powinien stać się gęsty, jednak warto wziąć pod uwagę, że po ostygnięciu zgęstnieje jeszcze bardziej.
Składanie ciasta:
Jeden blat ciasta wyłóż na spód i wylej na niego krem budyniowy. Następnie krem śmietankowy i drugi blat kruchego ciasta. Wierzch wyłóż masą kajmakową i udekoruj posypując migdałami.