Dziś na moim blogu debiut kuchni filipińskiej. Pierwszym daniem będzie jedna z najbardziej popularnych potraw w tym kraju czyli Adobo, w tym wydaniu kurczak adobo, bo popularna są także inne wersje mięsne na przykład z wieprzowiną, ale również też wegetariańska na przykład z bakłażana. Podstawą zrobienia dobrego adobo jest stworzenie dobrej marynaty, a później w procesie smażenia i duszenia doprowadzenie do pokrycia skórki kurczaka zredukowanym, skoncentrowanym sosem.


Składniki: (około 4 porcje)
Kurczak i marynata:
- 4 udka z kurczaka
- 6 łyżek oleju
- cebula
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
Sos:
- 6 ząbków czosnku
- 300ml wody
- 50ml octu ryżowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- łyżka brązowego cukru
Dodatki:
- szklanka ryżu
- opcjonalnie ogórek, łyżka oleju sezamowego, garść sezamu i łyżeczka płatków chilli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj składniki marynaty. Umyj i osusz udka kurczaka i umieść go w misce z marynatą. Natrzyj go nią i odstaw całość na pół godziny. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę w kostkę. Gdy minie pół godziny wyciągnij kurczaka z marynaty i przesmaż go na oleju razem z posiekaną cebulą kilkukrotnie go przewracając by równomiernie nabrał koloru. W międzyczasie obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Wymieszaj go w naczyniu z pozostałymi składnikami sosu i gdy kurczak stanie się złocisty wlej sos do głębokiej patelni. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś całość pod przykryciem przez około pół godziny. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj ryż. Po upłynięciu 30 minut zdejmij pokrywkę i ewentualnie pozostaw całość przez jeszcze chwilę na palniku jeśli w naczyniu jest nadmiar sosu. Powinien być gęsty i nadawać kurczakowi szklistą glazurę. Gotowego kurczaka podawaj na ugotowanym ryżu. Smacznego!
Opcjonalnie możesz przygotować sałatkę z krojonego w plasterki ogórka z olejem sezamowym, sezamem i suszonymi płatkami chilli.
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!