Kurczak gong bao to jedno z kultowych chińskich dań pochodzących z prowincji Syczuan. Jego kluczowymi składnikami poza drobiowym mięsem są czerwona papryka i orzeszki ziemne i pyszny kleisty sos. Według legendy jej pomysłodawcą był gubernator tamtejszej prowincji Ding Baozhen, który podobno zmodyfikował lokalną potrawę nadając jej ostrości.

Składniki: (na 4 porcje)
Kurczak i warzywa:
- 400g piersi z kurczaka
- 100ml wody
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego\
- 6 łyżek oleju roślinnego + olej do smażenia
- duża czerwona papryka
- duża cebula
- świeży szczypiorek
- papryczka chili
- 3-4cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 150g orzeszków ziemnych
Sos:
- 500ml wody
- 2 łyżki pasty chilli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Kurczaka pokrój w kostkę. Na chwilę odstaw na bok. Wodę, 2 łyżki oleju, sos sojowy i mąkę wymieszaj w misce. Do powstałej masy wrzuć pokrojonego kurczaka i odstaw całość na kwadrans. W międzyczasie obierz cebulę, czosnek i posiekaj je drobno, imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach paprykę pokrój w kostkę, a papryczkę chilli w bardzo cienkie paski. W innym naczyniu wymieszaj składniki sosu i odłóż na bok. Kurczaka w masie usmaż w głębokim tłuszczu przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę i paprykę. Smaż kolejne 2 minuty. Odcedź i odsącz na sicie. W soku rozgrzej cztery łyżki oleju. Podsmaż na nim posiekany wcześniej czosnek, chilli i starty imbir. Po kilkunastu sekundach wlej sos i doprowadź do wrzenia. Wówczas dodaj odsączonego kurczaka z warzywami i 3/4 przygotowanych orzeszków. Dziś przez 4-5 minut co chwilę mieszając. W międzyczasie na suchej patelni upraż pozostałe orzeszki i posiekaj szczypiorek. Posyp nimi podane danie. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!