Kurczak machboos to tradycyjny przepis na kurczaka pochodzący z Bliskiego Wschodu, najbardziej popularny jest w Katarze i Bahrajnie, ale jada się go także w Emiratach czy Kuwejcie. Niezwykle aromatyczny, najpierw gotowany z aromatycznymi przyprawami, a następnie marynuje się go marynacie w której składzie znajduje się między innymi szafran. Na koniec obsmaża się go i podaje z ryżem gotowanym w bulionie gotowanym na kurczaku oraz z innymi dodatkami takimi jak smażona cebula, migdały czy marchewka. Tak przygotowany kurczak z pewnością zachwyci niejednego miłośnika mięsnych potraw. Jeśli więc masz ochotę na kurczaka machboos zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na 4-6 porcji)

Kurczak, ryż i przyprawy:

  • kurczak o wadze około 1,5kg lub kilka udek odpowiadających ilości porcji w zależności ile chcesz ich przygotować
  • 500g ryżu basmati
  • około 2l wody
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 obrane ze skóry pomidory
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • kawałek korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 2-3 suszone limonki (ewentualnie można zastąpić suszonymi liśćmi limonki jeśli nie uda się zdobyć limonek)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Marynata do kurczaka przed smażeniem:

  • szczypta szafranu
  • 80g pasty lub przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki wody
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chilli
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 2-3 cebule
  • 100g obranych ze skórki migdałów
  • marchewka
  • opcjonalnie garść rodzynek
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta kminu, kurkumy, tłuczonej kolendry i kardamonu
  • olej do smażenia cebuli na głębokim tłuszczu oraz łyżka oleju do usmażenia startej marchewki

Kurczak Machboos, przygotowanie:

Gotowanie kurczaka:

Mięso z kurczaka dokładnie umyj, a następnie odstaw na bok. Wówczas przygotuj mieszankę przypraw. Obraną czerwoną cebule, obrane pomidory, przeciętą na pół z wydrążonymi nasionami papryczkę chilli, a także seler naciowy, pęczek pietruszki, kolendry i kopru drobno posiekaj i umieść w misce. Następnie dodaj do nich obrany i starty kawałek korzenia imbiru oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj wszystkie przyprawy z warzywami. Jeśli mieszanka jest gotowa umieść mięso z kurczaka w garnku, zalej je wodą i zacznij gotować na wolnym ogniu. Przez kilka pierwszych minut zbieraj i odlewaj szumowiny. Gdy przestaną się pojawiać dodaj mieszankę przypraw i gotuj całość przez około 30-40 minut. W międzyczasie umieść ryż w misce i mocz go w wodzie tak by przykrywała go mniej więcej o 2-3cm ponad jego poziom.

Marynowanie i smażenie kurczaka oraz gotowanie ryżu:

W trakcie gotowania możesz przygotować sobie także marynatę. W tym celu umieść szczyptę szafranu w wodzie i odstaw to na około 8-10 minut. Gdy szafran będzie moczył się w wodzie połącz ze sobą pastę pomidorową, sok z limonki oraz przyprawy. Jeśli woda nabierze koloru od szafranu ją także wlej do marynaty i wymieszaj całość. Wówczas wyjmij kurczaka z bulionu, jednak za żadne skarby go nie wylewaj. Przelej jednak przez sito tak by pozostawić sam płyn i wyrzucić dodatki. Kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na około 10 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu namoczony ryż przełóż do bulionu i zacznij gotować. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Od tego momentu Gotuj całość do momentu aż cały płyn wsiąknie a ryż będzie miękki. Zajmie to około 10-15 minut. W trakcie gotowania ryżu obsmaż zamarynowanego kurczaka z każdej strony tak by zrobił się zarumieniony.

Przygotowanie dodatków:

By przygotować dodatki do kurczaka machboos obierz cebulę i oskrob, a następnie umyj marchewkę. Cebulę pokrój w pióra, a marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę umieść w misce i oprósz mąką oraz solą morską, a następnie wstrząśnij miską by równomiernie ją obtoczyć. W głębokiej patelni lub naczyniu w którym smażysz rzeczy na głębokim tłuszczu umieść olej. Rozgrzej go mocno i wrzuć do niego cebulę. Łatwiej smażyć ją partiami by nadążyć z przekręcaniem i wyciąganiem zanim się przypali. Gdy stanie się brązowa przewróć ja na drugą stronę i ponownie smaż do momentu aż stanie się brązowa. W międzyczasie przygotuj pozostałe dodatki. Migdały upraż na suchej patelni. W innej patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż na niej marchewkę. Gdy zacznie mięknąć dodaj uprażone migdały, przyprawy oraz jeśli lubisz także rodzynki. Smaż całość na wolnym ogrniu przez mniej więcej 5 minut aż całość się ze sobą połączy, a marchewka będzie miękka.

Podanie:

Kurczaka machboos jak większość potraw w tej części świata podaje się w jednym dużym naczyniu z którego każdy nabiera porcję dla siebie. W tym celu na dół półmiska wyłóż ryż. Następnie połóż obsmażonego kurczaka, a całość posyp dodatkami. Jeśli wolisz możesz jednak układać porcje bezpośrednio na talerze. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się kurczak machboos sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania pochodzące z Azji!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »