Kurczak machboos to tradycyjny przepis na kurczaka pochodzący z Bliskiego Wschodu, najbardziej popularny jest w Katarze i Bahrajnie, ale jada się go także w Emiratach czy Kuwejcie. Niezwykle aromatyczny, najpierw gotowany z aromatycznymi przyprawami, a następnie marynuje się go marynacie w której składzie znajduje się między innymi szafran. Na koniec obsmaża się go i podaje z ryżem gotowanym w bulionie gotowanym na kurczaku oraz z innymi dodatkami takimi jak smażona cebula, migdały czy marchewka. Tak przygotowany kurczak z pewnością zachwyci niejednego miłośnika mięsnych potraw. Jeśli więc masz ochotę na kurczaka machboos zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na 4-6 porcji)
Kurczak, ryż i przyprawy:
- kurczak o wadze około 1,5kg lub kilka udek odpowiadających ilości porcji w zależności ile chcesz ich przygotować
- 500g ryżu basmati
- około 2l wody
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżej kolendry
- pęczek świeżego koperku
- 2 obrane ze skóry pomidory
- czerwona cebula
- seler naciowy
- kawałek korzenia imbiru
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- 2-3 suszone limonki (ewentualnie można zastąpić suszonymi liśćmi limonki jeśli nie uda się zdobyć limonek)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- szczypta soli morskiej
Marynata do kurczaka przed smażeniem:
- szczypta szafranu
- 80g pasty lub przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki wody
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka kurkumy
- szczypta chilli
- olej do smażenia
Dodatki:
- 2-3 cebule
- 100g obranych ze skórki migdałów
- marchewka
- opcjonalnie garść rodzynek
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli morskiej
- szczypta kminu, kurkumy, tłuczonej kolendry i kardamonu
- olej do smażenia cebuli na głębokim tłuszczu oraz łyżka oleju do usmażenia startej marchewki
Kurczak Machboos, przygotowanie:
Gotowanie kurczaka:
Mięso z kurczaka dokładnie umyj, a następnie odstaw na bok. Wówczas przygotuj mieszankę przypraw. Obraną czerwoną cebule, obrane pomidory, przeciętą na pół z wydrążonymi nasionami papryczkę chilli, a także seler naciowy, pęczek pietruszki, kolendry i kopru drobno posiekaj i umieść w misce. Następnie dodaj do nich obrany i starty kawałek korzenia imbiru oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj wszystkie przyprawy z warzywami. Jeśli mieszanka jest gotowa umieść mięso z kurczaka w garnku, zalej je wodą i zacznij gotować na wolnym ogniu. Przez kilka pierwszych minut zbieraj i odlewaj szumowiny. Gdy przestaną się pojawiać dodaj mieszankę przypraw i gotuj całość przez około 30-40 minut. W międzyczasie umieść ryż w misce i mocz go w wodzie tak by przykrywała go mniej więcej o 2-3cm ponad jego poziom.
Marynowanie i smażenie kurczaka oraz gotowanie ryżu:
W trakcie gotowania możesz przygotować sobie także marynatę. W tym celu umieść szczyptę szafranu w wodzie i odstaw to na około 8-10 minut. Gdy szafran będzie moczył się w wodzie połącz ze sobą pastę pomidorową, sok z limonki oraz przyprawy. Jeśli woda nabierze koloru od szafranu ją także wlej do marynaty i wymieszaj całość. Wówczas wyjmij kurczaka z bulionu, jednak za żadne skarby go nie wylewaj. Przelej jednak przez sito tak by pozostawić sam płyn i wyrzucić dodatki. Kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na około 10 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu namoczony ryż przełóż do bulionu i zacznij gotować. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Od tego momentu Gotuj całość do momentu aż cały płyn wsiąknie a ryż będzie miękki. Zajmie to około 10-15 minut. W trakcie gotowania ryżu obsmaż zamarynowanego kurczaka z każdej strony tak by zrobił się zarumieniony.
Przygotowanie dodatków:
By przygotować dodatki do kurczaka machboos obierz cebulę i oskrob, a następnie umyj marchewkę. Cebulę pokrój w pióra, a marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę umieść w misce i oprósz mąką oraz solą morską, a następnie wstrząśnij miską by równomiernie ją obtoczyć. W głębokiej patelni lub naczyniu w którym smażysz rzeczy na głębokim tłuszczu umieść olej. Rozgrzej go mocno i wrzuć do niego cebulę. Łatwiej smażyć ją partiami by nadążyć z przekręcaniem i wyciąganiem zanim się przypali. Gdy stanie się brązowa przewróć ja na drugą stronę i ponownie smaż do momentu aż stanie się brązowa. W międzyczasie przygotuj pozostałe dodatki. Migdały upraż na suchej patelni. W innej patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż na niej marchewkę. Gdy zacznie mięknąć dodaj uprażone migdały, przyprawy oraz jeśli lubisz także rodzynki. Smaż całość na wolnym ogrniu przez mniej więcej 5 minut aż całość się ze sobą połączy, a marchewka będzie miękka.
Podanie:
Kurczaka machboos jak większość potraw w tej części świata podaje się w jednym dużym naczyniu z którego każdy nabiera porcję dla siebie. W tym celu na dół półmiska wyłóż ryż. Następnie połóż obsmażonego kurczaka, a całość posyp dodatkami. Jeśli wolisz możesz jednak układać porcje bezpośrednio na talerze. Smacznego!