Kurki w śmietanie z pieczonym puree ziemniaczanym

Przyznam, że uwielbiam kurki i zawsze niezmiernie się cieszę, gdy przychodzi na nie sezon. Można stworzyć z nich różne dania: tartę z kurkami, którą wczoraj prezentowałem, zupę krem z kurek, nadzienia do faszerowania w których skład wchodzą te grzyby, jednak najprostsze kurki w śmietanie to coś co muszę zrobić zawsze, gdy mam te żółto-pomarańczowe cudeńka.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na kurki w śmietanie:

  • 500g kurek
  • duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 600ml śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na pieczone puree ziemniaczane:

  • kg surowych ziemniaków
  • 50g masła
  • 80ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Oczyść kurki płucząc je w wodzie. Pozostaw do ocieknięcia. Obierz i drobno posiekaj cebule. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż ją do zarumienienia na średniej mocy palnika. Po tym czasie dodaj kurki i duś je przez około 15-20 minut na małej mocy. W międzyczasie obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Do kurek wlej śmietankę kremówkę i redukuj sos powoli na małej mocy palnika. Co jakiś czas mieszając tak by nic nie przywarło do patelni.

Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj. Nastaw piekarnik na 180 stopni, a w międzyczasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż puree. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Następnie wyrównaj z wierzchu. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 30 minut aż z wierzchu zrobi się zarumienione z wierzchu. W międzyczasie sos powinien się już zredukować. Nałóż na talerze i życzę smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni polskiej. Znajdziesz je klikając w to zdanie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »