Kuskus z makrelą i warzywami to jedna z odmian klasyka północno-afrykańskiej kuchni czyli kuskusu. Występuje w wielu odmianach, z kurczakiem, jagnięciną, baraniną a przy wybrzeżu także ze śródziemnomorskimi rybami i owocami morza. Tak właśnie było w tym przypadku, gdy zdecydowałem się na kuskus z makrelą i warzywami, na które złożyły się papryki, marchewki, cukinia, pomidory, ziemniak cebula, czosnek i kalarepa, a więc same łatwo dostępne składniki.

Składniki: (na 4 porcje)

Na kuskus:

  • 300g kuskusu

Na rybę i sos warzywny:

  • 4 średniej wielkości tusze makreli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • mała cukinia
  • ziemniak
  • kalarepa
  • 400g pomidorów
  • łodyga selera naciowego
  • sok z cytryny
  • łyżeczka harissy (na przykład z mojego przepisu)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • szklanka wody lub bulionu (najlepiej z głów rybnych)
  • 3 łyżki oleju

Kuskus z makrelą i warzywami przygotowanie:

Przygotowanie warzyw:

Przygotowanie dania rozpocznij od warzyw. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę oskrob, umyj i pokrój w plastry. Obie papryki umyj, przekrój ja pół, wydrąż ich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie umieść w rondelku z wodą by nie zrobiły się czarne. Kalarepę obierz i pokrój w półplasterki. Natnij skórki pomidorów, a następnie sparz je wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj także łodygę selera naciowego.

Przygotowanie sosu warzywnego i ryby:

Gdy wszystkie warzywa są przygotowane możesz poczynić kolejne kroki i przygotowywać sos. W głębokiej patelni lub rozgrzej olej. Kiedy się rozgrzeje dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj posiekaną łodygę selera, marchewkę, ziemniaki i kalarepę. Smaż całość przez 2-3 minuty w międzyczasie mieszając kilkukrotnie. Następnie dodaj papryki, cukinie i kontynuuj smażenie przez około kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, szklankę wody lub bulionu rybnego oraz przyprawy wymieszaj całość przykryj i odstaw na małej mocy palnika na około 35-40 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Mniej więcej 10 minut przed końcem czasu zajrzyj do warzyw czy są już miękkie. Jeśli tak ułóż na ich wierzchu rybę i ponownie przykryj patelnię i podgrzewaj ponownie przez 10-15 minut aż dojdzie. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania ryby zajmij się kuskusem. Gdy całość będzie gotowa skrop rybę i sos warzywny sokiem z cytryny.

Przygotowanie kuskusu i podanie:

Kuskus wsyp do miski lub rondla i zalej go wrzątkiem około 0,5-1cm ponad jego poziom. Odstaw go na 5 minut. Po tym czasie cała woda wsiąknie w ziarna kuskusu. Wymieszaj go i podawaj na talerze. Wyłóż także sos warzywny, a na wierzchu ugotowaną rybę. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się kuskus z makrelą sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania z ryb

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »