Kuskus z makrelą i warzywami to jedna z odmian klasyka północno-afrykańskiej kuchni czyli kuskusu. Występuje w wielu odmianach, z kurczakiem, jagnięciną, baraniną a przy wybrzeżu także ze śródziemnomorskimi rybami i owocami morza. Tak właśnie było w tym przypadku, gdy zdecydowałem się na kuskus z makrelą i warzywami, na które złożyły się papryki, marchewki, cukinia, pomidory, ziemniak cebula, czosnek i kalarepa, a więc same łatwo dostępne składniki.
Składniki: (na 4 porcje)
Na kuskus:
- 300g kuskusu
Na rybę i sos warzywny:
- 4 średniej wielkości tusze makreli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- zielona papryka
- czerwona papryka
- mała cukinia
- ziemniak
- kalarepa
- 400g pomidorów
- łodyga selera naciowego
- sok z cytryny
- łyżeczka harissy (na przykład z mojego przepisu)
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
- szklanka wody lub bulionu (najlepiej z głów rybnych)
- 3 łyżki oleju
Kuskus z makrelą i warzywami przygotowanie:
Przygotowanie warzyw:
Przygotowanie dania rozpocznij od warzyw. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę oskrob, umyj i pokrój w plastry. Obie papryki umyj, przekrój ja pół, wydrąż ich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie umieść w rondelku z wodą by nie zrobiły się czarne. Kalarepę obierz i pokrój w półplasterki. Natnij skórki pomidorów, a następnie sparz je wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj także łodygę selera naciowego.
Przygotowanie sosu warzywnego i ryby:
Gdy wszystkie warzywa są przygotowane możesz poczynić kolejne kroki i przygotowywać sos. W głębokiej patelni lub rozgrzej olej. Kiedy się rozgrzeje dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj posiekaną łodygę selera, marchewkę, ziemniaki i kalarepę. Smaż całość przez 2-3 minuty w międzyczasie mieszając kilkukrotnie. Następnie dodaj papryki, cukinie i kontynuuj smażenie przez około kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, szklankę wody lub bulionu rybnego oraz przyprawy wymieszaj całość przykryj i odstaw na małej mocy palnika na około 35-40 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Mniej więcej 10 minut przed końcem czasu zajrzyj do warzyw czy są już miękkie. Jeśli tak ułóż na ich wierzchu rybę i ponownie przykryj patelnię i podgrzewaj ponownie przez 10-15 minut aż dojdzie. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania ryby zajmij się kuskusem. Gdy całość będzie gotowa skrop rybę i sos warzywny sokiem z cytryny.
Przygotowanie kuskusu i podanie:
Kuskus wsyp do miski lub rondla i zalej go wrzątkiem około 0,5-1cm ponad jego poziom. Odstaw go na 5 minut. Po tym czasie cała woda wsiąknie w ziarna kuskusu. Wymieszaj go i podawaj na talerze. Wyłóż także sos warzywny, a na wierzchu ugotowaną rybę. Smacznego!