Langos, przysmak z węgierskich ulic

Langos to jedna ze specjalności kuchni węgierskiej chociaż ze względu na madziarskie wpływy popularne są także na Słowacji i w Czechach. To smażone na głębokim tłuszczu placki wykonane z mąki pszennej, drożdży, mleka i wody, a w niektórych wersjach także tłuczonych ziemniaków, chociaż te tradycyjne ich nie zawierają. Tak wykonuje się je obecnie, kiedyś jednak co sugeruje nazwa (Lang-płomień) wypiekało się je w przedniej części pieca w pobliżu płomienia. Dziś popularnie uchodzą za tamtejszy fast food sprzedawany w ulicznych budkach czy knajpach, gdzie często serwuje się je nie tylko z tradycyjnymi dodatkami jak czosnkowa oliwa czy śmietana, czosnek i żółty ser, ale także z karmelizowaną cebulą, pomidorami, szynką, kiełbasą czy też w wersji na słodko z nutellą, śmietaną i cukrem czy owocami. Ja jednak niemal zawsze jem je ze śmietaną, czosnkiem i tartym serem.

Składniki: (na 6 langoszy)

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 220ml wody
  • 30g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Dodatki:

  • olej do smażenia
  • kilka ząbków czosnku
  • żółty ser
  • śmietaną lub oliwa do wyboru do wymieszania z czosnkiem

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz do letniego mleka. Dodaj cukier i łyżkę odmierzonej mąki. Wymieszaj całość i przykryj ściereczką, a następnie pozostaw na 10 minut by zaczyn zaczął pracować. W międzyczasie do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól i uformuj kopczyk z dziurą po środku. Po 10 minutach wlej do niego zaczyn i wodę. Wymieszaj całość i wyrób jednolite gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub nieco wody, gdy jest za suche. Gotowe uformuj na kule i pozostaw pod przykryciem na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podziel ciasto na 6 równych porcji i z każdej uformuj kule. W głębokiej patelni rozgrzej sporo oleju. Langosze smaży się bowiem w głębokim tłuszczu. Gdy olej się rozgrzeje weź pierwszą kule i rozpłaszcz ją w dłoniach na placek dość cienki placek. Połóż go na oleju i smaż w głębokim tłuszczu przez około 2 minuty z każdej strony. Drugą stronę możesz smażyć nawet kilka sekund krócej. Gotowe wyciągnij na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by nieco odsączyć je z tłuszczu i polej śmietaną lub olejem wymieszanymi z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie podam konkretnej ilości ząbków, bo każdy lubi nieco inaczej. Ja jestem jego miłośnikiem, więc dodałem go dużo. Wykończ posypując tartym serem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »