Lapin a la biere czyli królik w piwie to popularna belgijska potrawa. By ją przygotować należy oczywiście przygotować mięso królika i piwo. Jakie piwo? Tu panuje pełna pewna dowolność, bowiem sami Belgowie przyrządzają go w różnych typach piwa. W lambicu czyli piwie uwarzonym za pomocą spontanicznej fermentacji, w gueze czyli piwie powstałym poprzez zmieszanie kilku roczników lambica, a następnie ponownie fermentującego już w butelkach, krieku, a więc piwie fermentującym z dodatkiem wiśni czy też w wittbierze lub doublu czy triplu. Jak widać możliwości jest zatem sporo i śmiało można tu kombinować, bowiem jak już wspomniałem sami Belgowie także przyrządzają go na kilka sposobów. Najważniejsze jednak, przygotujcie sobie do niego solidną porcje frytek
Składniki: (na 4 porcje)
Królik w piwie:
- królik o wadze około 1,5kg
- 2 butelki 0,33l belgijskiego piwa (lambica, gueze, krieku, wittbiera, doubla, tripla. O tym dlaczego panuje taka różnorodność pisałem we wstępie)
- około 500ml bulionu
- 100g masła klarowanego
- 3-4 szalotki
- gałązka tymianku
- nieco mąki do obtoczenia królika
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka cukru
Frytki:
- około 1kg ziemniaków
- szczypta soli
Królik w piwie, przygotowanie:
Przygotowanie królika w piwie:
Obierz szalotki i drobno je posiekaj, a następnie odstaw na bok. Królika podziel na mniejsze części. Na talerz wsyp nieco mąki i obtocz w niej części królika strzepując jednak jej nadmiar. W głębokiej patelni roztop masło klarowane. Gdy się roztopi obsmaż mięso królika tak by z każdej strony się zarumieniło. Wówczas zdejmij go z patelni. Następnie wrzuć na nią szalotkę i smaż do zeszklenia. Gdy szalotka się zeszkli ponownie umieść królika w patelni i dodaj cukier, a następnie smaż całość jeszcze przez około minutę. Wówczas podkręć moc palnika do maksimum i wlej pierwszą butelkę piwa, i mieszaj całość zawartości patelni starając się zdjąć ewentualne przypalenie z patelni. Następnie dodaj drugą butelkę piwa, bulion oraz gałązkę tymianku. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś całość pod przykryciem przez około 2 godziny tak by mięso królika zmiękło, a sos się zredukował i stał się gęsty. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie frytek:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się królik w piwie sprawdź inne moje wpisy dotyczące kuchni belgijskiej