Lapin aux girolles, królik w sosie kurkowo-śmietanowym

Królik z kurkami to przepyszne danie, idealne na zaczynający się sezon kurkowy. Porcjowane mięso królika dusi się do miękkości w niezwykle aromatycznym sosie na bazie kurek i śmietanki kremówki do którego dodaje się szalotki, zioła, bulion i nieco białego wytrawnego wina. Całość danie przepyszną kompozycję, która najlepiej smakuje w towarzystwie aksamitnego puree ziemniaczanego. Jeśli będziecie mieli możliwość je przygotować nie wahajcie się ani chwilę, bo to coś naprawdę pysznego.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na królika

  • królik
  • 80g masła
  • 500g kurek
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1l bulionu
  • mała cebula
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku
  • sól do smaku
  • pęczek świeżej pietruszki do posypania

Na puree ziemniaczane:

  • 1kg surowych ziemniaków
  • 50g masła
  • 80ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Królik z kurkami, przygotowanie:

Przygotowanie królika:

Królika podziel na części oprósz solą i odstaw na bok na kwadrans. W międzyczasie oczyść kurki oraz obierz cebulę, szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa posiekaj drobno. W patelni ustawionej na średniej mocy palnika rozgrzej masło. Gdy się roztopi i rozgrzeje przesmaż na nim kawałki królika do momentu aż zarumienią się z każdej strony. Wówczas zdejmij je z patelni, a wrzuć na nią posiekaną cebulę, szalotki i czosnek. Podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj kurki i smaż je przez kolejne 3-4 minuty. Następnie ponownie umieść królika w patelni. Przesmaż całość razem na średnim ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Następnie zwiększ moc palnika do maksimum i wlej wino. Szybko za pomocą szpatułki rozprowadź je po wszystkich brzegach zdrapując ewentualne przypalenia. Podgrzewaj całość do odparowania wina.

Wówczas ponownie zmniejsz moc palnika do średniej i wlej bulion i dodaj tymianek oraz pieprz. Zmniejsz ogień i duś całość przez około 2-2,5h aż większość płynu odparuje, a mięso będzie miękkie. Wówczas dodaj śmietankę kremówkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut aż sos się zredukuje i stanie się dość gęsty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie dodatkową porcją pieprzu.

Przygotowanie puree ziemniaczanego:

Obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę czarnego pieprzu. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj.

Gdy wszystkie składniki dania będą gotowe wyłóż puree ziemniaczane na talerz, nałóż na nie kawałek królika i polej je niezwykle aromatycznym sosem śmietanowo-kurkowym. Posyp całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się królik z kurkami sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni francuskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »