Królik z kurkami to przepyszne danie, idealne na zaczynający się sezon kurkowy. Porcjowane mięso królika dusi się do miękkości w niezwykle aromatycznym sosie na bazie kurek i śmietanki kremówki do którego dodaje się szalotki, zioła, bulion i nieco białego wytrawnego wina. Całość danie przepyszną kompozycję, która najlepiej smakuje w towarzystwie aksamitnego puree ziemniaczanego. Jeśli będziecie mieli możliwość je przygotować nie wahajcie się ani chwilę, bo to coś naprawdę pysznego.
Składniki: (na około 4 porcje)
Na królika
- królik
- 80g masła
- 500g kurek
- 400ml śmietanki kremówki
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1l bulionu
- mała cebula
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
- sól do smaku
- pęczek świeżej pietruszki do posypania
Na puree ziemniaczane:
- 1kg surowych ziemniaków
- 50g masła
- 80ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Królik z kurkami, przygotowanie:
Przygotowanie królika:
Królika podziel na części oprósz solą i odstaw na bok na kwadrans. W międzyczasie oczyść kurki oraz obierz cebulę, szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa posiekaj drobno. W patelni ustawionej na średniej mocy palnika rozgrzej masło. Gdy się roztopi i rozgrzeje przesmaż na nim kawałki królika do momentu aż zarumienią się z każdej strony. Wówczas zdejmij je z patelni, a wrzuć na nią posiekaną cebulę, szalotki i czosnek. Podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj kurki i smaż je przez kolejne 3-4 minuty. Następnie ponownie umieść królika w patelni. Przesmaż całość razem na średnim ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Następnie zwiększ moc palnika do maksimum i wlej wino. Szybko za pomocą szpatułki rozprowadź je po wszystkich brzegach zdrapując ewentualne przypalenia. Podgrzewaj całość do odparowania wina.
Wówczas ponownie zmniejsz moc palnika do średniej i wlej bulion i dodaj tymianek oraz pieprz. Zmniejsz ogień i duś całość przez około 2-2,5h aż większość płynu odparuje, a mięso będzie miękkie. Wówczas dodaj śmietankę kremówkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut aż sos się zredukuje i stanie się dość gęsty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie dodatkową porcją pieprzu.
Przygotowanie puree ziemniaczanego:
Obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę czarnego pieprzu. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj.
Gdy wszystkie składniki dania będą gotowe wyłóż puree ziemniaczane na talerz, nałóż na nie kawałek królika i polej je niezwykle aromatycznym sosem śmietanowo-kurkowym. Posyp całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!