Dziś jedna z moich ulubionych wersji makaronowych zapiekanek czyli lasagna z cukinią. Jest zdecydowanie lżejsza niż boloński oryginał, która jest dość ciężkim daniem. Jeśli, więc macie ochotę na lasagne w nieco „lżejszej formie” ten przepis zdecydowanie jest dla Was. Jestem przekonany, że ten zapieczony makaron z beszamelem, sosem cukiniowo-pomidorowym i mozzarellą skradnie nie jeden żołądek.

Składniki:

Sos pomidorowy z cukinią:

  • 400g przecieru pomidorowego
  • cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Pozostałe składniki:

  • 250g mozzarelli do posypania z wierzchu
  • płaty makaronu lasagne

Lasagna z cukinią, przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz czosnek i pokrój go drobno. Następnie, na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Posiekany czosnek podsmaż przez chwilę aż się zeszkli i dodaj startą cukinię. Duś przez kilka minut po czym dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez około pół godziny.

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie, w drugim rondelku lub na patelni roztop masło na minimalnej mocy palnika, a następnie gdy zrobi się płynne to łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie wlej mleko i wsyp przyprawy. Zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż nieco sosu beszamelowego, wysmaruj nim spód i boki mniej więcej do połowy wysokości naczynia. Następnie przyłóż go makaronem i ponownie beszamelem smarując nim płaty makaronu. Na beszamel wyłóż sos z cukinią i wyłóż makaronem. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Powtarzaj do skończenia sosu z cukinią. Postaraj się zachować nieco sosu beszamelowego by wysmarować nim wierzch lasagne. Następnie złożoną lasagne włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Co ważne tartą mozzarellę posypujemy z wierzchu 5-7 minut przed końcem pieczenia by się nie przypaliła. Po upieczeniu najlepiej jest przykryć ją z wierzchu i poczekać aż nieco przestygnie, wówczas krojenie jest dużo łatwiejsze. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się lasagna z cukinią zapraszam Cię po przepisy na inne włoskie dania!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »