Lasagne al pesto genovese to jeden z pomysłów na pyszną zapiekankę makaronową. Tradycyjnie przygotowane ciasto makaronowe przekłada się beszamelem wymieszanym z bazyliowym pesto genovese oraz porcją tartego parmezanu. Jeśli lubisz makaronowe dania to ten liguryjski przepis zdecydowanie jest dla Ciebie.

Składniki:

Pasta fresca (makaron):

  • 400g mąki typu 00
  • 3 jajka
  • 400g szpinaku

Sos beszamelowy:

  • Dwie łyżki masła
  • Trzy łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Pozostałe składniki:

Lasagne al pesto genovese, przygotowanie:

Przygotowanie makaronu:

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, a także szpinakową masę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki umieszczone w misce, a następnie zagnieć z nich jednolite gładkie ciasto. Gdy uzyskasz ten efekt owiń ciasto ściereczką i daj mu odpocząć przez godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części (najlepiej jest zrobić 5-6 warstw makaronowych) i rozwałkuj je ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu na wielkość swojego naczynia do zapiekania.

Przygotowanie beszamelu:

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W drugim rondelku lub na patelni należy roztopić masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Dodaj mleko i przyprawy. Następnie zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Układanie lasagne i pieczenie:

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż nieco sosu beszamelowego, wysmaruj nim spód i boki mniej więcej do połowy wysokości naczynia. Przyłóż makaronem i ponownie beszamelem smarując nim makaron. Następnie na beszamel wyłóż pesto genovese, posyp tartym parmezanem i ponownie przyłóż je makaronem. Powtarzaj w tej kolejności do skończenia składników. Postaraj się zachować nieco sosu beszamelowego by wysmarować nim wierzch lasagne. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej jest pozostawić lasagne by nieco przestygła. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej jest ją pokroić, ale także lepiej smakuje.

Jeśli spodobała Ci się lasagne al pesto genovese to sprawdź także inne moje wpisy z daniami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »