Dziś zapraszam na lasagne bolognese według tradycyjnego przepisu. Co to więc oznacza? Otóż w tradycji kuchni bolońskiej lasagne z ragu znanym u nas jako sos boloński jada się z makaronem, który barwiony jest szpinakiem dzięki czemu jest zielony. Dlatego też oprócz przepisu na bolońskie ragu, beszamel i instrukcję związaną z pieczeniem lasagni opisałem także proces wytworzenia makaronu, który naprawdę jest bardzo prosty i kompletnie nie należy się tego bać. Co więcej w tradycyjnej bolońskiej lasagni nie wykorzystuje się mozzarelli, a parmezan, którym posypuje się poszczególne warstwy. Dziś ze względu na łatwą dostępność gotowych makaronów ta tradycyjna wersja poza Bologną została chyba nieco zapomniana, ale ja osobiście staram się być wierny kulinarnym tradycjom, zwłaszcza gdy smakują tak wybornie. Jeśli jesteście więc zainteresowani zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na lasagne bolognese:

Szpinakowa pasta fresca (makaron):

  • 400g mąki typu 00
  • 3 jajka
  • 400g szpinaku

Ragu bolognese:

  • 400g chudego mięsa wołowego (mielone lub do samodzielnego zmielenia)
  • 200g pancetty (ewentualnie boczku)
  • 70g marchewki
  • 70g selera naciowego
  • 70g cebuli
  • 400g przecieru pomidorowego
  • nieco bulionu wołowego
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:

  • Dwie łyżki masła
  • Trzy łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Pozostałe składniki:

  • 100g parmezanu

Przygotowanie lasagne bolognese:

Przygotowanie makaronu:

Liście szpinaku dokładnie umyj. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zblanszuj przez minutę. Po tym czasie wyjmij szpinak i umieść go na chwilę w lodowatej wodzie. Następnie przełóż go do innego naczynia i zmiksuj na gładką szpinakową masę. Wówczas do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, a także szpinakową masę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki umieszczone w misce, a następnie zagnieć z nich jednolite gładkie ciasto. Gdy uzyskasz ten efekt owiń ciasto ściereczką i daj mu odpocząć przez godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części (najlepiej jest zrobić 5-6 warstw makaronowych) i rozwałkuj je ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu na wielkość swojego naczynia do zapiekania.

Przygotowanie ragu:

Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną pancettę, pokrojone na sofrito (a więc w drobną kostkę) marchewkę, seler naciowy i cebulę. Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj mielone mięso wołowe. Dusimy przez chwilę , mieszamy i wlewamy wino. Gdy odparuje wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu przez dwie godziny. W razie potrzeby wlewamy nieco bulionu. Na koniec dopraw ragu do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie beszamelu:

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W drugim rondelku lub na patelni należy roztopić masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Dodaj mleko i przyprawy. Następnie zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Układanie lasagne i pieczenie:

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż nieco sosu beszamelowego, wysmaruj nim spód i boki mniej więcej do połowy wysokości naczynia. Przyłóż makaronem i ponownie beszamelem smarując nim makaron. Następnie na beszamel wyłóż bolońskie ragu, posyp tartym parmezanem i ponownie przyłóż je makaronem. Powtarzaj do skończenia składników. Postaraj się zachować nieco sosu beszamelowego by wysmarować nim wierzch lasagne. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej jest pozostawić lasagne by nieco przestygła. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej jest ją pokroić, ale także lepiej smakuje.

Buon Appetito!

Jeśli spodobała Ci się lasagne bolognese sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »