Lentejas con chorizo, kastylijska soczewica z chorizo

Lentejas con chorizo to tradycyjne kastylijskie danie pochodzące z prowincji Avila. Jak wskazuje nazwa, dwoma jej najważniejszymi składnikami są soczewica oraz chorizo. Oprócz nich dodaje się także cebulę, czosnek, marchewkę, słodką, mieloną paprykę (świetnie sprawdzi się wędzona) oraz liść laurowy. Bardzo często poza chorizo dodaje się także inne rodzaje mięsa, na przykład kaszankę, boczek czy kawałki wieprzowej szynki. Ja jednak przygotowałem wersję z samym chorizo. Całość po przygotowaniu daje coś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem, ale zapewniam, że jakkolwiek nie zakwalifikujecie tej potrawy to zrobi na Was pozytywne wrażenie, ponieważ jest bardzo sycąca i smaczna.

Lentejas con chorizo

Składniki: (na około 4 porcje)

  • szklanka soczewicy
  • 100g chorizo
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dobrze sprawdzi się wędzona)
  • 2-3 liście laurowy
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj i odstaw na bok. Oskrob marchewkę i pokrój ja w kostkę i również odstaw ją na bok. Chorizo pokrój w cienkie plastry. Następnie w garnku rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć chorizo i podsmażaj je do zarumienienia mieszając co jakiś czas. W momencie gdy zauważysz, że chorizo jest zarumienione wyjmij je z garnka i odłóż na talerz. Wówczas dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj je do zeszklenia. Gdy uzyskasz ten efekt dodaj marchewkę i liście laurowe i kontynuuj smażenie przez około minutę. Następnie dodaj słodką mieloną paprykę i soczewicę. Zalej całość wodą, używając jej mniej więcej litr. Ponownie umieść w garnku chorizo i gotuj całość przez 30-40 minut aż soczewica zmięknie, a danie stanie się gęste. Na koniec dopraw je do smaku solą. Gotowe nałóż do misek. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się lentejas con chorizo sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »